Декларација за подстицај проналаска несталих

Агенције
Декларација за подстицај проналаска несталих

Мостар - Србија, Хрватска, БиХ и Црна Гора потписале су данас у Мостару Декларацију о несталим лицима која има за циљ да подстакне процес проналажења несталих особа и дефинише одговорност и улогу држава у рјешавању тог питања.

Декларацију су потписали предсједник Србије Томислав Николић, Хрватске Иво Јосиповић, Црне Горе Филип Вујановић и предсједавајући Председништав БИХ Бакир Изетбеговић.

Овим документом државе су потврдиле преданост ријешавању питања особа несталих усљед оружаног сукоба и повреда људских права у оквиру одговорности државе да осигура трајни мир и унапреди сарадњу и помирење у демократским друштвима која подржавају и штите људска права.

Предсједник Србије Томислав Николић рекао је данас да Србија никада неће одустати од потраге за несталим лицима нити од захтева да се процесуирају и санкционишу одговорни.

За рјешавање овог проблема не постоји застарјелост која значи заборав, рекао је Николић, и додао да ће Србија учинити све да се нестала лица на територији Србије пронађу, али и да очекује од осталих потписиница да учине то исто.

˝Чињеница да ћемо данас, уочи Међународног дана несталих упркос свим тешкоћама потписати Декларацију, даће додатни подстрек напорима да се решимо моралног терета несталих лица. Можда се и други у свету угледају на нас˝, рекао је Николић.

Према његовим ријечима, на списку несталих лица која се воде у евиденцији Комисије Владе Србије у вези са оружаним сукобима на територији Хрватске у периоду од 1991 - 1995. евидентирано је 1.751 лице српске и других националности чија судбина још увек није расвјетљена.

Подсјетио је да у региону има још 11.000 лица чија судбина још увек није утврђена.

˝Решавањем овог комплексног проблема дали бисмо огроман и важан подстицај јачању помирења, билатералне и регионалне сарадње наших држава˝, рекао је Николић.

Предсједник Хрватске Иво Јосиповић рекао је да рјешавање питања несталих за хрватску владу представља хуманитарни приоритет.

˝Данас су моје мисли с породицама несталих и имамо моралну и правну обавезу да ријешимо то питање и окончамо њихову бол˝, рекао је Јосиповић који је захвалио Међународној комисији на доприносу да се овај проблем ријешава брже и учинковитије.

Декларацију о несталим лицима оцијенио је као важан корак ка трагању за истином рекавши да број од 12.000 несталих опомиње.

˝То је питање истине и правде˝, оцијенио је Јосиповић и додао да се проблем несталих из 1991. и 1992. године може ријешити уз добру сарадњу са Србијом, али и БИХ.

Председавајући Председништва БИХ Бакир Изетбеговић каже да достигнућа по питању рјешавања несталих на територији БиХ може послужити као примјер и за остале земље региона.

˝До данас је у БиХ од 30.000 несталих, пронађено 22.000, нажалост 8.000 особа се и даље воде као нестала˝, прецизирао је Изетбеговић. Указујући посвећеност БиХ овом питању Изетбеговић је навео да је у Сарајеву формиран државни институт који се баве рјешавањем овог питања.

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић истакао је да се број несталих у тој држави мјери десетинама што, како је рекао, доказује да је Црна Гора била изван ратних разарања.

˝Наш потпис показује нашу спремност за интензивираје наших активности˝, рекао је Вујановић истакавши и да сваки злочин треба бити кажњен.

Отварајући скуп, предсједавајући Међународне комисије за нестале особе Томас Милер истичући да је ово историјски дан, указао је да је од 40.000 особа које су нестале током оружаних сукоба 90тих година у бившој Југославији пронађено и идентификовано преко 70 одсто.

Он је истакао да су земље региона показале значајну способност да преузму процес тражења великог броја несталих путем локалних институција и међународних механизама.

Представник ОЕБС-а Жерар Студман честитао је државама потписиницама на потписивању декларације и препознавању одговорности коју државе имају у процесу тражења несталих особа. На овај начин иде се, како је рекао, ка нормалзацији односа, враћању повјерења и утирање пута ка будућности.

˝Суочавање са проблемима из прошлости представља почетак процеса помирења и отварање пута ка заједничкој европској будућности. Суочавање са прошлошћу је суочавање са будућношћу˝, истакао је Штудман.

Предсједавајући Регионалне координације породица несталих осба са подручја бивше Југославије Љиљана Алвир позвала је потписинице да спроводе потписану Декларацију како она не остала "мртво слово на папиру'' истакавши да је крајњи тренутак да се међудржавне размирице ставе на страну.

Церемонији потписивања присуствовали су представници породица несталих, укључујући чланове регионалне координације асоцијација породица из бивше Југославије, чланови међународне заједнице...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана