Декларација о Сребреници историјска грешка Србије

Вања Штрбац
Декларација о Сребреници историјска грешка Србије

БAЊA ЛУКA - Све парламентарне странке из Републике Српске осудиле су доношење Декларације о Сребреници у Скупштини Србије и оцијениле да она може бити средство политичких притисака на РС.

Предсједник РС Рајко Кузмановић сматра да је Декларација у овој форми апсолутно неприхватљива и контрапродуктивна по интересе Српске и српског народа у цјелини.

- Србија као суверена земља и њени органи и институције имају право да самостално доносе одлуке, али будући да је ријеч о догађају који се односи на БиХ и РС, даје нам право да реагујемо. Неприхватљиво је било какво довођење у везу судбине РС и ове Декларације, која је унутрашње питање Србије - истиче се у саопштењу предсједника РС.

Кузмановић је нагласио да није коректно издвајати Сребреницу и злочин који се тамо десио од других злочина.

- Многи заборављају и српске жртве, њих око 3.000 са ширег подручја Сребренице и Братунца, које су убиле снаге Насера Орића из Сребренице, која је била, или је барем то требала бити, демилитаризована зона - истакао је Кузмановић.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић не очекује да ће Декларација битно или уопште помоћи побољшању односа између Београда и Сарајева.

- Да ли је то нешто што ће побољшати Србији, а отежати РС, а надам се да сигурно неће, то ћемо видјети у будућем периоду - истакао је Радојичић.

Предсједник Владе РС Милорад Додик оцијенио је да је усвајање Декларације непотребно и не доприноси рјешавању несугласица око догађаја из непосредне прошлости на простору бивше Југославије. Поручио је да Декларација не обавезује институције и органе РС и изразио бојазан да ће један овакав акт бити погрешно интерпретиран и протумачен као доказ колективне кривице једног народа.

Он је у саопштењу најавио да ће, као предсједник СНСД-а, у најскорије вријеме предложити да се усвоји декларација о осуди геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима, почињеног у концентрационом логору Јасеновац и осталим логорима у некадашњој Независној држави Хрватској.

Замјеник шефа Клуба посланика СНСД-а Никола Баштинац рекао је да је овај документ морао имати једногласну подршку, а не тијесну већину, додајући да очекује декларацију о осуди злочина над свима, посебно над припадницима српског народа.

- Не знам да ли ће други парламенти у окружењу, због својих унутрашњих односа, тако нешто моћи да ураде - рекао је Баштинац, осврћући се на позив Скупштине Србије упућен осталим државама на простору бивше Југославије да на исти начин осуде злочине над српским народом.

Предсједник ПДП-а Младен Иванић рекао је да би далеко правичније било да је донесена једна општа резолуција о осуди свих злочина, него што је то урађено на овај начин.

- Не видим користи за Србију, а у РС ће остати повријеђеност што на прави начин нису третиране српске жртве - каже он.

Оцијенио је да је Декларација којом се осуђују злочини над Србима почињени на простору бивше Југославије, о којој би данас требало да се изјасни Колегијум Скупштине Србије, покушај стварања вјештачке равнотеже.

Шеф Клуба посланика СДС-а Борислав Бојић рекао је да ће СДС од предсједника РС захтијевати да затражи посебну сједницу НСРС на којој би се утврдио став РС о Декларацији, јер о томе треба да се изјасне институције. Додао је да предмет Декларације јесте РС и да су зато могуће политичке посљедице по РС.

Радојичић је изјавио да би било веома чудно да парламент Српске доноси одлуке и закључке о одлукама и закључцима парламената других држава.

Лидер ДНС-а Марко Павић сматра да је усвојени текст Декларације плод великог притиска одређених међународних центара моћи, као и лобирања бошњачке стране.

- Aктуелна власт у Србији начинила је историјску грешку према свим Србима, ма гдје они живјели, јер је без уважавања ставова и мишљења Срба из РС одлучила да дјелује и усвоји једнострано усмјерен текст који нарушава интегритет РС, Србије и цјелокупног српског народа - рекао је Павић.

Додао је да је усвајање овог документа нарочито штетно, јер се њиме слаби дејтонска и укупна преговарачка позиција РС пред предстојеће разговоре у Мадриду.

Предсједник СРС РС Миланко Михајлица рекао је да је "лоша вијест из Скупштине Србије нож у леђа РС".

Декларацију о осуди злочина над Бошњацима у Сребреници представници борачких организација у РС сматрају "омчом око врата РС" и понижавајућом за српски народ.

Предсједник БОРС-а Пантелија Ћургуз рекао је Срни да усвајање ове декларације показује подијељеност посланичких клубова у парламенту Србије и српског народа, и да би било много паметније да је Скупштина Србије усвојила универзалну декларацију о осуди свих злочина.

- Ово ће бити уписано у историју као највећа издаја, попут мита издаје на Косову, а предсједник Србије Борис Тадић за нас је персонификација Вука Бранковића - рекао је предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић.

Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Славко Јовичић огорчен је усвајањем Декларације, јер сматра да Србија није била у обавези да доноси било какву декларацију.

Логораши

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић сматра да усвајање овакве декларације показује још једно "лицемјерство браће преко Дрине" да признају оно у чему нису учествовали, стављајући на тај начин омчу око врата РС.

Дукић сматра да Декларација не може имати никакве посљедице по статус РС, јер је Српска трајна категорија чији је легитимитет потврђен Дејтонским мировним споразумом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана