Dejtonski sporazum temelj za trajni mir i budućnost

G. M.
Dejtonski sporazum temelj za trajni mir i budućnost

Banjaluka - Konferencija posvećena dvadesetogodišnjici Dejtonskog mirovnog sporazuma biće održana 19. septembra u Banjaluci.

Organizatori skupa su "Nezavisne novine" i grad Banjaluka u partnerstvu s Ministarstvom inostranih poslova i Predsjedništvom BiH, te drugim institucijama. Cilj konferencije "Dvadeset godina Dejtonskog mirovnog sporazuma - Pogledi" je da na jednom mjestu okupi značajne domaće i međunarodne faktore koji su uticali na potpisivanje i na postojanje tog sporazuma i da otvori dijalog o tom značajnom dokumentu. Ideja organizatora je da konferencija omogući razmjenu mišljenja, stavova i pogleda na Dejtonski sporazum i sve ono što ga prati.

Posebna vrijednost konferencije su tri panel diskusije na kojima će biti razmijenjena mišljenja i na taj način obogaćeno razumijevanje Dejtonskog sporazuma i svega onog što je on donio sa sobom u proteklih 20 godina. Akcenat će biti stavljen i na refleksiju Dejtonskog sporazuma na budućnost i život građana BiH te viđenje budućnosti od strane ključnih lidera i donosilaca odluka. Panelisti će biti najviši domaći zvaničnici i političari predvođeni članovima Predsjedništva BiH i predsjednicima entiteta, visoki zvaničnici zemalja regiona, diplomate, te predstavnik grada Dejtona u kojem je rođen sporazum čiji je najveći doprinos prestanak rata i uspostavljanje trajnog mira.

Organizacioni odbor je kreirao poseban vizuelni identitet koji u sebi sadrži elemente koji simbolišu mir (golub u letu) i Banjaluku (list kestena), a u promet će biti puštena i posebna poštanska markica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana