Дејтонски споразум темељ мира и гарант за опстанак Српске

Ведрана Кулага, Жељка Домазет
Дејтонски споразум темељ мира и гарант за опстанак Српске

Бањалука - Дејтонски мировни споразум је свето слово и не треба губити вријеме и нарушавати мир покушајима да буде измијењен на штету неког од конститутивних народа у БиХ, већ га треба досљедно поштовати, оцијенили су највиши званичници Српске.

Мировним споразумом, који су прије 22 године парафирали тадашњи предсједници РБиХ Алија Изетбеговић, Хрватске Фрањо Туђман и Србије Слободан Милошевић, званично је окончан троипогодишњи рат у БиХ. Споразум је потом потписан 14. децембра 1995. године у Паризу. Нико од потписника споразума данас није међу живима, а у БиХ постоје различити ставови о том документу. Дубоке подјеле у схватању Дејтонског споразума, који је донио и Устав БиХ, присутне су још од његовог потписивања и представљају један од кључних проблема у политичким односима у БиХ. Дејтонски споразум је за званичнике Српске основ свих разговора о уставним промјенама, јер је њиме одређена територијална организација и гарантована равноправност народа, што је уједно и гаранција опстанка Српске и српског народа у БиХ.

Члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић подсјетио је да је Дејтонски споразум симбол и гаранција мира у послијератној БиХ и да не треба заборавити да је његова основна вриједност што је њиме прекинут рат и створен основ за очување Српске.

- Дејтонски мировни споразум, који БиХ види искључиво као земљу са два ентитета, прописао је једини могући начин за функционисање БиХ. Дејтоном је обезбијеђена и чврста позиција РС и зато је сасвим логично што Српска слави мир и обиљежава овај дан као празник. О садржају овог документа су се договорили сви народи и зато Дејтон остаје једини и искључиви документ чији садржај треба да бране и земље потписнице, али и чланице Савјета за спровођење мира у БиХ - рекао је Иванић.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић нагласио је да Дејтонски споразум, као међународни уговор, није само омогућио мир, већ је и темељ опстанка БиХ и њеног унутрашњег уређења.

- Дејтонски споразум гарантује равноправност два ентитета и три конститутивна народа у сложеној државној заједници. РС је потврдила своју посвећеност очувању дејтонских рјешења која гарантују њен статус и опстанак српског народа у БиХ. Иако има недостатака, Дејтонски споразум је, ипак, верификовао и потврдио постојање и континуитет државотворности РС. Неопходно је да сви политички лидери престану да преиспитују Дејтон и да га поштују, а да своје дјеловање усмјере на стварање повољнијих услова за развој, интеграције и бољи живот грађана. Оставимо на миру Дејтон и међународну заједницу, окренимо се реалном животу и стварајмо боље и праведније друштво - поручио је Чубриловић.

Премијерка РС Жељка Цвијановић изјавила је да је Српска опредијељена да Дејтонски споразум остане трајни темељ функционисања БиХ. За функционалнију и бољу БиХ, каже, неопходно је да се РС врате неке надлежности које су јој по Дејтонском споразуму биле дате, а у међувремену отете.

- Да је Дејтонски споразум остао на снази онакав какав јесте, имали бисмо пуно складнију БиХ и требало би само да се придржавамо принципа координације. Тада би БиХ биљежила резултате и помаке. Упркос свему, важно је да је РС у оквиру Дејтонског споразума добила своју верификацију и да је показала да је одржива цјелина и да у њој може дјеловати озбиљан административни, политички, економски и социјални апарат - закључила је Цвијановићева.

Први предсједник Народне скупштине РС Момчило Крајишник и учесник мировних преговора каже да је Дејтонски споразум компромис који је, прије свега, требало да донесе мир.

- Нажалост, рат је настављен и умјесто пушкама води се вербално. Дејтонски споразум је преправљен неспретним дјеловањем високих представника који су имали задатак да га имплементирају. Неспретно су га мијењали, јер нису разумјели прилике у БиХ. За лоше стање у БиХ крива је злоупотреба функција и промјена Дејтонског споразума. БиХ није добила шансу, јер је Дејтон злоупотријебљен и дошло је до рјешења које не може да функционише. Стање се не може вратити на почетне позиције и представници три народа се морају самостално договорити и видјети која је опција за БиХ најбоља. Не знам због чега је табу тема евентуални разлаз. Као да ће пропасти свијет ако би три народа одлучила да своју судбину у будућности узму у своје руке. Сваки ентитет има право да одлучује - рекао је Крајишник.

Радомир Лукић, који је у својству правног савјетника био у српској делегацији у Дејтону, нагласио је да споразумом није само окончан рат већ су постављене и дугорочне основе за опстанак БиХ.

- БиХ не може постојати као унитарна држава, већ само у оквирима Дејтонског споразума. Против Дејтона су само они који желе доминацију и они који би хтјели да у међународним односима БиХ одведу на погрешан пут - казао је Лукић.

Поларизацију у вези са Дејтонским споразумом показује и чињеница да је дан његовог потписивања државни празник у РС, али се не слави као празник на нивоу БиХ.

Историја из војне базе

Дејтонски споразум је парафиран у војној бази Рајт-Петерсон у америчком градићу Дејтон, послије тронедјељних преговора челника БиХ, Хрватске и Савезне Републике Југославије уз посредовање САД.

БиХ је тим споразумом подијељена на два ентитета - РС и ФБиХ. Званично је потписан три седмице касније, 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана