Dejton temelj uređenja BiH

Svjetlana Šurlan
Dejton temelj uređenja BiH

Banjaluka - Dejtonski mirovni sporazum zaustavio je krvavi rat u BiH i Srpskoj dao značajnu ulogu, zbog čega predstavlja temelj za budućnost BiH i RS.

Poručili su to zvaničnici RS povodom 21. novembra kada se u Srpskoj obilježava godišnjica parafiranja Dejtonskog sporazuma, kojim je prije 19 godina okončan troipogodišnji rat u BiH i priznata RS. Sporazum su poslije tronedjeljnih pregovora 1995. godine parafirali tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, RBiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman u vojnoj bazi Rajt-Peterson u američkom gradu Dejtonu. Srpsku delegaciju činilo je deset članova, dok tadašnji predsjednik RS Radovan Karadžić nije putovao u Dejton. Sporazum je zvanično potpisan 14. decembra 1995. godine u Jelisejskoj palati u Parizu. Time je BiH podijeljena na dva entiteta. Iako je prošlo 19 godina od potpisivanja, originalni primjerak sporazuma koji je dobila BiH još nije pronađen.

Predsjednik RS Milorad Dodik kaže da je sporazum doživio značajnu transformaciju nasiljem visokih predstavnika i međunarodne zajednice, koja sada želi da napravi vlast na nivou BiH da legalizuje to nasilje.

- Od ključne je važnosti da se poštuje ono što piše u Dejtonskom sporazumu. Veoma je važno sačuvati balans u BiH uspostavljen sporazumom i nikakva centralizacija funkcija više nije moguća - rekao je Dodik.

Predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić kaže da Dejtonski sporazum predstavlja uspješan međunarodni ugovor i kvalitetan okvir koji je Srpskoj dao suštinski i sadržinski jako veliki prostor i značajnu ulogu.

- Mnogo više vremena i napora se troši na raspravu kako ga promijeniti, nego kako ga primijeniti. Stalno se razgovara šta u njemu ne valja, da li je nešto sprovedeno ili ne, a u osnovi je da u sebi ima elemente dogovaranja - kazao je Radojičić.

Na pregovorima u Dejtonu u delegaciji RS bio je i pravni ekspert Radomir Lukić, koji smatra da je potpisivanje sporazuma nesumnjivo najznačajniji događaj za modernu istoriju BiH.

- Dejton je omogućio da prestane krvavi građanski rat i postavio trajne temelje za budućnost i državno-pravnu organizaciju BiH. On je pokazao da BiH ne može da postoji bez osnovne uloge tri konstitutivna naroda i dva entiteta. To nije bio nikakav privremeni, već trajan aranžman za BiH, koji može da joj obezbedi budućnost - rekao je Lukić.

Komentarišući sve češće tvrdnje da je Dejton iscrpljen i da BiH treba novi ustav, Lukić kaže da je iz njega iscrpljeno veoma malo.

- Ovaj sporazum može da da mnogo toga, pa čak konačno i trajno rešenje za BiH. Svi oni koji pokušavaju da ga podriju, ne misle dobro BiH - istakao je Lukić.

Neradni dan

Prema Zakonu o praznicima RS, 21. novembar je republički praznik i neradni dan. Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS saopštilo je da taj dan ne rade republički organi i organizacije, organi jedinica lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i lica koja profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana