Deficit budžeta RS 42,8 miliona KM

Marina Čigoja
Deficit budžeta RS 42,8 miliona KM

Banjaluka - Ukupan nepokriveni deficit budžeta Republike Srpske na kraju prošle godine iznosio je 42,8 miliona KM, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS dala je mišljenje sa rezervom na Konsolidovani godišnji finansijski izvještaj za korisnike budžeta RS za prošlu godinu.

- Nepokriveni deficit tekućeg perioda iskazan je u iznosu od 14,693 miliona KM, a revizijom je utvrđen u iznosu od 42,8 miliona maraka - navodi se u izvještaju.

Pored deficita, revizori su utvrdili i druge nepravilnosti, a između ostalog upozorili su na to da preporuke u vezi sa zapošljavanjem državnih službenika i namještenika i obračuna plata i naknada nisu sprovedene. Naveli su da su, između ostalih, Poreska uprava, Ministarstvo finansija, Ministarstvo trgovine i turizma, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove u 2013. zapošljavali državne službenike i namještenike i angažovali volontere suprotno Zakonu o državnim službenicima.

- Zapošljavanje je vršeno na osnovu ugovora na određeno vrijeme duže od šest mjeseci, čime je prekoračen zakonski rok trajanja radnog odnosa na određeno vrijeme. Pripravnici su obavljali pripravnički staž prije raspisivanja konkursa ili su angažovani bez raspisivanja konkursa - naveli su revizori.

Ukazali su i na propuste u obračunu i isplati plata i naknada. U pojedinim institucijama radnicima su uvećavane plate po osnovu posebnih rezultata rada i prirode posla i otežavajućih uslova rada, što nije predviđeno zakonom.

U izvještaju se navodi i da je sa escronj računa u prethodnim godinama odobreno 111 miliona KM i na osnovu odluka Vlade dato u vidu pozajmica ili zajmova.

- Sredstva sa računa privatizacije i sukcesije od 2011. godine dijelom su korišćena u vidu pozajmica za privremeno korišćenje za izmirenje dospjelih budžetskih obaveza, a odlukama Vlade RS rokovi povrata se prolongiraju - naveli su revizori.

Upozorili su i da uzorkom obuhvaćene nabavke kod pojedinih budžetskih korisnika nisu u potpunosti sprovedene u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH.

Takođe, kod uzorkom obuhvaćenih projekata koji se finansiraju iz ekonomsko-socijalne komponente Razvojnog programa RS utvrđeno je da nije uspostavljen adekvatan sistem internih kontrola, na što je ukazivano i prethodnih godina.

- Rokovi za izvršenje radova se ne poštuju, zaključuju se aneksi ugovora kojima se produžava rok za izvođenje radova i ugovaraju dodatni radovi koji povećavaju ulaganja, a avansi iz ranijih godina nisu u potpunosti opravdani - naveli su revizori.

Obaveze

Na dan bilansiranja ukupne obaveze iskazane su u iznosu od 6,14 milijardi KM i u odnosu na prethodnu godinu niže su za tri odsto.

- Revizijom su utvrđene obaveze u iznosu od 6,138 milijardi KM. Razlika od dva miliona KM odnosi se na pogrešne evidencije u okviru Ministarstva prosvjete i kulture - ističe se u izvještaju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana