Deđinski: Odlazak Izetbegovića iz politike najbolje za BiH

Srna
Deđinski: Odlazak Izetbegovića iz politike najbolje za BiH

Beograd - Politički analitičar Stevica Deđanski smatra da bi odlazak lidera SDA Bakira Izetbegovića sa političke scene bilo najbolje što bi moglo da se desi u BiH.

On je izrazio nadu da će naredni opšti izbori u BiH biti kraj svake vrste vlasti i vladavine Bakira Izetbegovića, kao "skandal majstora i faktora nestabilnosti koji je godinama plivao na potpaljivanju duhova".


"Izetbegović je očigledno nepoželjan svakoj strani, jer njegova huškačka politika pravi veliki problem svima u BiH, ne samo Srbima. Pitanje je ko će doći posle njega, ali u svakom slučaju otvoriće se mogućnost da se sa nekim dogovara na novim osnovama", rekao je Deđanski za "Sputnjik".

On smatra da je pred BiH godina kada će imati najviše promjena, a da je činjenica da je ova zemlja u 2018. godinu ušla sa neusvojenim budžetom samo refleksija političke nestabilnosti.

"BiH je tvorevina koja ne može da opstane na način na koji je zamišljena i ti znakovi su vidljivi svakog dana, a jedan od njih je i neusvajanje budžeta. Bez stabilne političke scene nastaju i razni problemi. Ako imamo u vidu da je 2018. izborna godina u BiH, ovo je još indikativnije jer se postavlja pitanje da li će izbori uopšte i biti raspisani zbog sukoba Hrvata i Bošnjaka, koji su od nekadašnjih partnera postali tvrdi neprijatelji", kaže Deđanski.

On ističe da je sukob Bošnjaka i Hrvata pokazatelj da je pozicija koju je Republika Srpska imala sve vrijeme bila ispravna.

"Činjenica da su odnosi najviših predstavnika Srba i Hrvata u BiH na normalnom nivou, samo ukazuje da je faktor nestabilnosti u BiH onaj koji predstavlja Bošnjake", rekao je Deđanski.

Kao najvažnije teme za iduću godinu, Deđanski je istakao nagovještaje za izmjenu Dejtona na koje bi, kako kaže, Srbija i Srpska trebalo da obrate posebno pažnju, jer bi svaka promjena bila na štetu Republike Srpske.

Deđanski kaže da oni koji zagovaraju promjenu u stvari ne žele potpuno na ukinu Republiku Srpsku, već da ona postane neka vrsta kantona, što Srbi ne smiju da dozvole.

"Republika Srpska je sastavni i ravnopravni član u BiH i država za sebe, tako da nikakvu promenu ne smemo da dozvolimo", smatra Deđanski.

On ističe da je za očuvanje Republike Srpske bitno i to na kojoj će se poziciji poslije izbora naći sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji zakonski više ne može da se kandiduje na ovu funkciju.

"Dodik će sasvim sigurno i posle izbora biti na mestu koje će imati funkciju čuvanja puta koji je Republika Srpska utrla. On mora da prihvati odgovornost da i dalje bude onaj koji povlači ključne poteze na političkoj sceni Srpske jer to je garant da će Republika Srpska biti sačuvana, a na njemu je da pronađe demokratski model kako će to da uradi", rekao je Deđanski.

Kada je riječ o sve glasnijim zahtjevima hrvatske zajednice u BiH da traži svoj entitet, Deđanski kaže da time treba da se bavi ta zajednica, dodajući da se o svemu može razgovara ako to ne podrazumijeva promjenu Dejtonskog sporazuma.

"U tome ne bi trebalo ni da ih sprečavamo ni da ih podržavamo. To ne bi jednostavno trebalo Srbe u BiH ni da zanima", zaključio je Deđanski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana