De Heu stotinke odvojile od Reala

Priredio: Dušan Repija
De Heu stotinke odvojile od Reala

Banjaluka - Tačka na ljetni prelazni rok u pet najjačih liga Evrope stavljena je sinoć u 19 časova, kada je zatvorena pijaca u Engleskoj, a kao i obično velike stvari su se dešavale u posljednjim sekundama.

Ipak, nekoliko stotinki nedostajalo je da bi najduža ljetna saga, prelazak Davida de Hee iz Mančester junajteda u Real Madrid bila završena bez komplikacija. Do sada su dijelovi sekunde odlučivali u sportovima poput atletike, skijanja i plivanja, a sada su trku sa vremenom na svojoj koži osjetili čelnici Reala. Naime, prelazni rok u Španiji završen je preksinoć u ponoć, do kada su stigli svi potrebni papiri iz Mančestera u FS Španije, da bi de Hea bio registrovan, ali se ispriječio nevjerovatno banalan razlog. Navodno, zaposleni u FS Španije zbog tehničkih problema nisu uspjeli da otvore svu dokumentaciju, pa je transfer propao. Iako je bilo nagovještaja da će se Real žaliti UEFA i FIFA, izgleda da će sve morati da sačeka januar, baš kao i odlazak Kejlora Navasa u suprotnom smjeru, kao dio transfera De Hee. Mančester je bio umiješan u sve velike poslove prethodna dva dana. Ekipu je definitivno pojačao napadač Monaka Entoni Marsijal i to za pomalo nevjerovatnih 60 miliona evra, uz bonuse od 20 miliona evra. Transfer je izazvao čuđenje i Vejna Runija, koji je pitao Morgana Šnajderlina o kome se radi. Francuz mu je objasnio ko je mladi napadač, uporedivši ga sa Tijerijem Anrijem. Bez obzira na to poređenje, čini se da se Luis van Gal kockao i izdvojio previše novca za još nedokazanog napadača. Van Gal je juče poslao ponudu Bajer Leverkuzenu za Hakana Čahanoglua nešto manju od 40 miliona evra, a do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije potvrđen, ali ni demantovan ovaj transfer.

Posljednjeg dana trgovali su i ostali premijerligaši. Čelzi je doveo malo poznatog defanzivca Nanta Papuu Đilobođija za 11 miliona evra, a u Vest Hem poslao Viktora Mozesa. "Čekićari" su doveli i Nikicu Jelavića, te Aleksa Songa na pozajmicu iz Barselone.

Englezi su već po običaju potrošili najviše novca na ljetnoj pijaci. Do posljednjeg časa prelaznog roka iznos koji su spiskali svi premijerligaši premašio je nevjerovatnu 1,1 milijardu evra. Za najveći transfer pobrinuo se Mančester siti, koji je za Kevina de Brujnea Volfzburgu platio 75 miliona evra. Ovo je inače i najveći transfer ljeta. "Građani" su vlasnici i trećeg najvećeg transfera, pošto su za Rahima Sterlinga izdvojili 65,5 miliona evropskih novčanica.

Poprilično zatajni bili su španski velikani Real i Barselona, pa su štafetu preuzeli Valensija i Atletiko Madrid. "Šišmiši" su u renoviranje ekipe uložili čak 142 miliona evra, a Atletiko tri manje, što jasno pokazuje da nemaju namjeru da posmatraju trku u dvoje za titulu u Primeri.

Probudili su se i italijanski klubovi koji su za tri miliona nadmašili Špance, a najviše je uložio Juventus, čak 127 miliona evra. Mnogo su potrošili Milan i Inter, koji žele što prije da se vrate na veliku scenu. Nijemci su potrošili 411 miliona, dok je jasno da Francuzi, osim PSŽ-a polako gube trku sa ostatkom Evrope.

Mitrović predvodi Srbe

Najveći transfer od internacionalaca iz Srbije ostvario je Aleksandar Mitrović, koji je dres Anderlehta zamijenio Njukaslovim za 18,5 miliona evra. Matija Nastasić je u zimskom prelaznom roku pojačao Šalke, ali su "rudari" tek ovog ljeta otkupili njegov ugovor od Mančester sitija za devet i po miliona evra. Iza njih je Sergej Milinković-Savić, kojeg je Lacio platio devet miliona. Nemanja Gudelj je iz AZ Alkmara prešao u Ajaks za šest miliona, Miloš Jojić iz Borusije u Keln za tri, baš kao i Predrag Rajković iz Crvene zvezde u Makabi iz Tel Aviva. Treba spomenuti i pozajmice Lazara Markovića, koji je otišao u Fenerbahče i Adema Ljajića, fudbalera Intera u idućih 12 mjeseci.

 

UKUPNO POTROŠENO                NAJSKUPLjI

Engleska    1.097,74     Kevin de Brujne (Volfzburg - Mančester s.)    75

Italija      574,15        Paulo Dibala (Palermo - Juventus)        32

Španija     571,55        Džekson Martinez (Porto Atletiko M.)  35

Njemačka    411,35        Arturo Vidal (Juventus - Bajern)  37

Francuska 306,66        Anhel di Marija (Mančester j. - PSŽ)  63

 

Najviše potrošili

1. Mančester s.   204,38

2. Mančester j.    171,91

3. Valensija        142

4. Atletiko M.    139,5

5. Juventus 127,4

 

Najviše zaradili

1. Monako  170,4

2. Atletiko M.    104

3. Mančester j.    101,57

4. Volfzburg      96,3

5. Inter     90,42

*Iznosi su u milionima evra, podaci sajta transfermarkt.de

Top 5 transfera

1. Kevin de Brujne (Volfzburg - Mančester s.)

75 miliona evra

 

2. Anhel di Marija (Mančester j. - PSŽ)

63 miliona evra

 

3. Rahim Sterling (Liverpul - Mančester s.)

62,5 miliona evra

 

4. Entoni Marsijal (Monako - Mančester j.)

60 miliona evra

 

5. Kristijan Benteke (Aston Vila - Liverpul)

46,5 miliona evra

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana