Де Хеу стотинке одвојиле од Реала

Приредио: Душан Репија
Де Хеу стотинке одвојиле од Реала

Бањалука - Тачка на љетни прелазни рок у пет најјачих лига Европе стављена је синоћ у 19 часова, када је затворена пијаца у Енглеској, а као и обично велике ствари су се дешавале у посљедњим секундама.

Ипак, неколико стотинки недостајало је да би најдужа љетна сага, прелазак Давида де Хее из Манчестер јунајтеда у Реал Мадрид била завршена без компликација. До сада су дијелови секунде одлучивали у спортовима попут атлетике, скијања и пливања, а сада су трку са временом на својој кожи осјетили челници Реала. Наиме, прелазни рок у Шпанији завршен је прексиноћ у поноћ, до када су стигли сви потребни папири из Манчестера у ФС Шпаније, да би де Хеа био регистрован, али се испријечио невјероватно баналан разлог. Наводно, запослени у ФС Шпаније због техничких проблема нису успјели да отворе сву документацију, па је трансфер пропао. Иако је било наговјештаја да ће се Реал жалити UEFA и FIFA, изгледа да ће све морати да сачека јануар, баш као и одлазак Кејлора Наваса у супротном смјеру, као дио трансфера Де Хее. Манчестер је био умијешан у све велике послове претходна два дана. Екипу је дефинитивно појачао нападач Монака Ентони Марсијал и то за помало невјероватних 60 милиона евра, уз бонусе од 20 милиона евра. Трансфер је изазвао чуђење и Вејна Рунија, који је питао Моргана Шнајдерлина о коме се ради. Француз му је објаснио ко је млади нападач, упоредивши га са Тијеријем Анријем. Без обзира на то поређење, чини се да се Луис ван Гал коцкао и издвојио превише новца за још недоказаног нападача. Ван Гал је јуче послао понуду Бајер Леверкузену за Хакана Чаханоглуа нешто мању од 40 милиона евра, а до закључења овог броја "Гласа Српске" није потврђен, али ни демантован овај трансфер.

Посљедњег дана трговали су и остали премијерлигаши. Челзи је довео мало познатог дефанзивца Нанта Папуу Ђилобођија за 11 милиона евра, а у Вест Хем послао Виктора Мозеса. "Чекићари" су довели и Никицу Јелавића, те Алекса Сонга на позајмицу из Барселоне.

Енглези су већ по обичају потрошили највише новца на љетној пијаци. До посљедњег часа прелазног рока износ који су спискали сви премијерлигаши премашио је невјероватну 1,1 милијарду евра. За највећи трансфер побринуо се Манчестер сити, који је за Кевина де Брујнеа Волфзбургу платио 75 милиона евра. Ово је иначе и највећи трансфер љета. "Грађани" су власници и трећег највећег трансфера, пошто су за Рахима Стерлинга издвојили 65,5 милиона европских новчаница.

Поприлично затајни били су шпански великани Реал и Барселона, па су штафету преузели Валенсија и Атлетико Мадрид. "Шишмиши" су у реновирање екипе уложили чак 142 милиона евра, а Атлетико три мање, што јасно показује да немају намјеру да посматрају трку у двоје за титулу у Примери.

Пробудили су се и италијански клубови који су за три милиона надмашили Шпанце, а највише је уложио Јувентус, чак 127 милиона евра. Много су потрошили Милан и Интер, који желе што прије да се врате на велику сцену. Нијемци су потрошили 411 милиона, док је јасно да Французи, осим ПСЖ-а полако губе трку са остатком Европе.

Митровић предводи Србе

Највећи трансфер од интернационалаца из Србије остварио је Александар Митровић, који је дрес Андерлехта замијенио Њукасловим за 18,5 милиона евра. Матија Настасић је у зимском прелазном року појачао Шалке, али су "рудари" тек овог љета откупили његов уговор од Манчестер ситија за девет и по милиона евра. Иза њих је Сергеј Милинковић-Савић, којег је Лацио платио девет милиона. Немања Гудељ је из АЗ Алкмара прешао у Ајакс за шест милиона, Милош Јојић из Борусије у Келн за три, баш као и Предраг Рајковић из Црвене звезде у Макаби из Тел Авива. Треба споменути и позајмице Лазара Марковића, који је отишао у Фенербахче и Адема Љајића, фудбалера Интера у идућих 12 мјесеци.

 

УКУПНО ПОТРОШЕНО                НАЈСКУПЉИ

Енглеска    1.097,74     Кевин де Брујне (Волфзбург - Манчестер с.)    75

Италија      574,15        Пауло Дибала (Палермо - Јувентус)        32

Шпанија     571,55        Џексон Мартинез (Порто Атлетико М.)  35

Њемачка    411,35        Артуро Видал (Јувентус - Бајерн)  37

Француска 306,66        Анхел ди Марија (Манчестер ј. - ПСЖ)  63

 

Највише потрошили

1. Манчестер с.   204,38

2. Манчестер ј.    171,91

3. Валенсија        142

4. Атлетико М.    139,5

5. Јувентус 127,4

 

Највише зарадили

1. Монако  170,4

2. Атлетико М.    104

3. Манчестер ј.    101,57

4. Волфзбург      96,3

5. Интер     90,42

*Износи су у милионима евра, подаци сајта трансфермаркт.де

Топ 5 трансфера

1. Кевин де Брујне (Волфзбург - Манчестер с.)

75 милиона евра

 

2. Анхел ди Марија (Манчестер ј. - ПСЖ)

63 милиона евра

 

3. Рахим Стерлинг (Ливерпул - Манчестер с.)

62,5 милиона евра

 

4. Ентони Марсијал (Монако - Манчестер ј.)

60 милиона евра

 

5. Кристијан Бентеке (Астон Вила - Ливерпул)

46,5 милиона евра

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана