Даворов међународни правни тим код Лукача и Лепира

nezavisne.com
Даворов међународни правни тим код Лукача и Лепира

Бањалука - Међународни правни тим, који је Давор Драгичевић, отац страдалог Давида, позвао у Републику Српску да утврди околности убиства његовог сина, касно јуче је стигао у Бањалуку, а данас би требало да се састану са Драганом Лукачем, министром унутрашњих послова РС, и Желимиром Лепирем, главним тужиоцем Окружног тужилаштва у Бањалуци, сазнају “Независне”.

Како нам је речено, правни стручњаци, који у РС дјелују као опуномоћени адвокати Давора Драгичевића, требало би да се у Народној скупштини (НС) РС састану и са посланицима одређених посланичких клубова, а и члановима расформираног Анкетног одбора који се бавио утврђивањем околности смрти Давида Драгичевића.

Из БиХ Даворов тим чине адвокати Душко Томић и Нифет Ферагет, из Хрватске Анто Нобило, а из Србије Зора Добричанин Никодиновић. Како сазнајемо, тиму би се још могло придружити неколико адвоката из ЕУ и САД.

Према ријечима Адама Шукала, посланика ПДП-а и иницијатора сазивања посебне сједнице НС РС на којој би се расправљало о предмету “Драгичевић”, данас би Колегијум требало да одлучи кад ће бити сазвана посебна сједница.

Оно што је још неизвјесно је да ли ће владајућа већина подржати дневни ред, а с обзиром на то да нам се нико из владајућих клубова није јавио, неизвјесно је да ли ће сједница, која ће морати бити заказана јер је сакупљена једна трећина потписа посланика, бити одржана с обзиром на то да је мора изгласати апсолутна већина.

Драго Калабић, посланик СНСД-а који је испред те странке био у Анкетном одбору, јуче нам је рекао да нема никакву информацију како ће одлучити Колегијум и Клуб његове странке.

“Ми смо све рекли што смо имали у оквиру Анкетног одбора, а ја сам изнио свој став који је јавности познат и којем немам ништа ново да додам. Што се тиче сједнице, то је сад ствар Колегијума и ја немам ниједну информацију другачију од оног што смо ми тада у оквиру одбора радили”, рекао је он.

Шукало, пак, сматра да би неизгласавање дневног реда, односно онемогућавање сједнице, била порука да је владајућа већина саучесник у убиству.

“Имамо информацију да су обраћање затражили Давор и Сузана Драгичевић, па нека објасне родитељима зашто избјегавају да се прича о очигледној узурпацији надлежности институција”, рекао је Шукало.

Он је појаснио да су у материјалу који су приложили уз дневни ред таксативно наведени сви закони и чланови Устава РС за које сматрају да су прекршени и истиче да је дужност парламента да надзире како ради извршна власт.

Подсјећамо да је након шест дана потраге тијело Давида Драгичевића пронађено 24. марта на ушћу Црквене у Врбас у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана