Давиди: БиХ на другом мјесту по незапослености

Агенције
Давиди: БиХ на другом мјесту по незапослености

Сарајево - У 2014. години постало је јасно да ће се БиХ суочити с неким веома озбиљним изазовима у наредних четири до пет година као што је рјешавање питања незапослености и корупције , рекао је отправник послова Делегације ЕУ у БиХ Ренцо Давиди.

Појаснио је да је утврђено да БиХ има највећу стопу незапослености младих у Европи будући да 59 одсто активног становништва  од 15. до 24. године нема заспослење, као и то да је БиХ на другом мјесту земаља у Европи по броју незапослених особа (укупно 28 одсто радне снаге нема посао).

Такође, додаје Давиди, на листи показатеља Свјетске банке БиХ је најниже рангирана европска држава у погледу лакоће пословања и једна је од најниже рангираних према подацима Индекса перцепције корупције.

’’Вјерујемо да реформе потребне за приступање ЕУ могу помоћи при рјешавању ових проблема на ширем плану. ЕУ је понудила обновљени приступ према БиХ на њеном путу ка ЕУ, што је наведено у закључцима Савјета министара спољних послова ЕУ’’, казао је Давиди.

Мишљења је да је потребно да цјелокупно институционално и политичко водство БиХ на свим нивоима заједнички ради на европској будућности БиХ, за добробит свих њених народа да би обновљени приступ получио резултате.

’’ЕУ очекује да ће се власти БиХ обавезати на преданост и подузети неопходне радње да би се оживио процес приступања ЕУ’’, истиче Давиди.

Нагласио је да се од власти у БиХ очекује и да се посебно позабаве питањем осјетљивог друштвено-економског стања, тако што ће започети провођење Споразума за раст и запошљавање.

На питање шта очекује од новоформираних власти у БиХ у 2015. години, одговорио је да би ЕУ жељела видјети неопозиву писмену обавезу Предсједништва БиХ, коју би потписали лидери странака и одобрио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ да би се провеле неопходне реформе у оквиру приступања ЕУ.

Осим тога, става је Давидди, тај текст треба да укључује и обавезу креирања почетног плана за реформе, укључујући владавину права, добро управљање и друга питања која се односе на функционалност, као што је механизам координације.

У интервјуу за федералне медије Давидди је закључио да план реформи треба развити и имплементирати с цивилним друштвом те да је потребна и посвећеност остваривању напретка у процесу реформи ради побољшања функционалности и дјелотворности различитих нивоа власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана