Датум пошиљке за Брисел под знаком питања

Ж. Д.
Датум пошиљке за Брисел под знаком питања

Сарајево, Бањалука - Надлежне службе у БиХ превеле су додатна питања која су на њену адресу стигла из Брисела, али нико не може са сигурношћу да каже да ли ће одговори на њих Европској комисији стићи до избора у БиХ.

Европска комисија је прије мјесец упутила БиХ 655 додатних питања на упитник с циљем припреме мишљења о апликацији за чланство у ЕУ, након што су надлежни послали одговоре на 3.242 основна питања.

- Након што Влада РС потврди одговоре, приступиће се техничкој финализацији одговора у оквиру механизма координације процеса европских интеграција. Рок који је Комисија за европске интеграције одредила за техничку финализацију одговора на додатна питања је 15. август 2018. године, након чега ће се приступити превођењу - рекао је министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Златан Клокић.

У РС, каже, све иде према плану и несметано.

- Очекујемо да ће одговори свих надлежних институција у БиХ бити упућени Европској комисији до општих избора - рекао је Клокић.

У кабинету премијера ФБиХ Фадила Новалића рекли су да не могу прогнозирати да ли ће се то десити у том року, али да раде на одговорима.

У Дирекцији за европске интеграције БиХ потврдили су да су допунска питања преведена са енглеског језика те унесена у информациони систем.

На питање да ли ће БиХ успјети до октобарских избора да одговори на додатна питања из упитника, из Делегације су казали да не могу прогнозирати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана