Дарко Младић за Глас Српске: Ратко жели јединство у Српској

Дарко Момић
Дарко Младић за Глас Српске: Ратко жели јединство у Српској

Поруке генерала Ратка Младића су увек исте, а то је да се чува Република Српска, да се превазиђу свађе и да дође до помирења између главних српских политичких фактора, каже у интервјуу за “Глас Српске” Дарко Младић, син првог команданта Војске Републике Српске који у Хашком трибуналу чека наставак судског процеса и изрицање другостепене пресуде.

- Он сматра да је приоритет да престане свађа у Републици Српској и да се главни политички актери договоре о минимуму националних интереса Републике Српске. Сви они у Хагу били би срећни када би видели да је дошло до договора. Искрено се надам да ће бити довољно памети међу одговорним људима на свим странама, наравно међу онима који су добили значајан број гласова, и да ће пронаћи начин да постигну консензус да се Република Српска стабилизује у овим тешким временима, поготово што је велико питање шта нас све чека - каже Дарко Младић.

ГЛАС: Какво је здравствено стање генерала Младића?

МЛАДИЋ: Он у Хагу нема адекватно лечење без обзира на оно што они говоре, јер 18 таблета које пије нису у складу са оним што би требало да прима. Додуше, ситуација је сада нешто боља у односу на пре годину, јер је тада имао притисак изнад 200, а лекар је говорио да је то у складу са његовим стањем, што је било неприхватљиво објашњење. Сада има притисак око 150 и то зато што му је на инсистирање наших лекара промењена терапија, а исти лекар поново тврди да је то у складу са његовим стањем, што је још неприхватљивије. Стручњаци су пронашли велике пропусте у лечењу, али хвала Богу па га држи снага воље, али његово здравствено стање се погоршава, због чега припремамо нови поднесак и тражићемо да га пусте на слободу ради лечења. То радимо буквално да му спасемо живот.

ГЛАС: Шта се може очекивати након измјена у судском вијећу?

МЛАДИЋ: Искрено се надам да ће ново веће бити много објективније, а ми не тражимо ништа друго него фер суђење. Ако ништа друго, нове судије нису давале изјаве против њега и унапред га осуђивале.

ГЛАС: И раније су притвореници пуштани са слободу ради лијечења, зар не?!

МЛАДИЋ: Како да не! Многи су пуштани, па су се враћали у притворску јединицу, а неки и трајно. Нема ту ништа чудно, осим тога што је Ратко најболеснији од свих њих, а њему не допуштају да иде на лечење. Рамуша Харадинаја су пуштали на слободу да се бави политиком и прихватали су гаранције Косова које није чланица Уједињених нација.

ГЛАС: Генерал Младић је неколико пута, чак и током суђења, нагласио да се он борио против НАТО пакта и да му зато и суде. Колико му може помоћи чињеница да у новом судском вијећу нема ниједног судије који долази из земаља чланица НАТО-а?

МЛАДИЋ: И то је један од елемената због кога се надам да ће ово судско веће бити објективно и да ће имати фер однос. Ми смо од појединих судија у првостепеном поступку имали и гори однос него од Мерона и ових који су сада искључени. Посебно катастрофалан је био однос судије Алфонса Орија који је отворено био на страни тужилаштва. Сама првостепена пресуда је написана на један брутално пристрастан начин, јер су без икаквог образложења потпуно игнорисани сви докази које смо износили, а с друге стране су прихватане тврдње тужиоца без икаквог основа. Надамо се да ће процес, бар ово до краја бити фер, када већ није био до сада. Ми се само надамо да ће генерал доживети крај процеса и то је у суштини оно за што се боримо.

ГЛАС: Ко је још у Шевенингену?

МЛАДИЋ: Од Срба су тамо још Радован Караџић, који такође припрема одбрану за другостепено веће, као и Мићо Станишић и Стојан Жупљанин којима су изречене правоснажне пресуде. У Шевенингену су и бивши челници Херцег-Босне којима је такође изречена правоснажна пресуда и који чекају упућивање на издржавање казне.

ГЛАС: Колико су они међусобно у контакту?

МЛАДИЋ: Сви су они по цео дан заједно. Мићо и Стојан чекају упућивање на издржавање казне, а Радован много времена проводи у припреми одбране, јер се он сам брани. За свако поштовање је то што он ради и надам се, исто као и за свог оца, да ће бити ослобођен. И са Хрватима су у веома коректним односима и изузетно пристојно се понашају једни према другима.

Нови посао за чиновнике

ГЛАС: Да ли је тачно да би у Хагу требало да буде трибунал за ратне злочине почињене на Косову зато што није успјело формирање Специјалног суда у Приштини?

МЛАДИЋ: Тамо је сада главна прича да се чека формирање трибунала за Косово. Доста чиновника Хашког трибунала је остало без посла, јер им је смањен буџет, па очекују да ће добити посао у том новом трибуналу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана