Дарко Младић за Глас Српске: Мерон и екипа су унапријед осудили мог оца

Вељко Зељковић
Дарко Младић за Глас Српске: Мерон и екипа су унапријед осудили мог оца

Судија Механизма суда у Хагу Жан-Клод Антонети донио је одлуку да из Жалбеног вијећа генерала Ратка Младића изузме судије Теодора Мерона, Кармела Ађијуса и Ли Даћуна, те их замијени новим. Одлука овог француског судије наишла је на одобравање у тиму одбране Ратка Младића из ког је истакнуто како би овај потез могао представљати прекретницу у раду тог суда.

Ова вијест посебно је обрадовала генераловог сина Дарка Младића, који је рекао да су из овог вијећа изузете судије које су у ранијем периоду показале отворену нетрпељивост према његовом оцу, али се и игнорантски односиле према српским жртвама из протеклог рата.

- У више наврата смо улагали жалбе на рад судија, па и поменутих, јер нисмо имали одговарајући правни третман. Њихове претходне одлуке су, могу то слободно рећи, биле насиље над правом. Надам се да ћемо сада, са новим судијама, добити фер суђење, утемељено на међународно признатом праву и доказима, те да ће ово веће објективно сагледати све ствари и донети правичну одлуку - рекао је у интервјуу за “Глас Српске” Дарко Младић.  

ГЛАС: Да ли ово отвара могућност да Ваш отац умјесто доживотне робије добије блажу казну или да чак буде ослобођен оптужби?

МЛАДИЋ: Ако би му се судило по праву, генерал Младић би требало да буде ослобођен. Ми смо и до сада само тражили да однос овог суда према њему буде фер и правичан. До сада је политика, а не право, обележила овај процес. Надам се да ће се то сада променити, јер свако заслужује правично суђење.

ГЛАС: Шта конкретно замјерате тројици изузетих судија?

МЛАДИЋ: Мени лично, најтеже је пао њихов однос према српским жртвама рата који се касније пренео и на случај мог оца и наша настојања да докажемо његову невиност. Пре пар година, на једном од панела, имао сам прилику да слушам излагање судије Теодора Мерона. Ради се о времену када још нису биле донесене првостепене судске пресуде у случајевима који су вођени против Ратка Младића, а ни Радована Караџића. Тада га је неко из публике питао чиме ће се бавити Механизам суда у Хагу који тада још није био формиран. Мерон је тада рекао како ће се бавити жалбама на пресуде Младићу и Караџићу! То практично значи да је он већ тада знао да ће њих двојица бити осуђени. Како је он то тада могао знати? Ово вероватно најбоље илуструје досадашњи рад овог суда и на које начине су доносили пресуде. Осим тога, овај суд, односно поједине судије, примењивале су судску праксу која није забележена у међународној судској пракси. Они су градили кривицу мог оца кроз предмете других оптужених лица и то у случајевима у којима Младић, а ни Караџић нису могли да се бране и доказују своју невиност. То је посебно видљиво у суђењу генералу Здравку Толимиру.

ГЛАС: Да ли Вам је позната биографија нових судија?

МЛАДИЋ: Не, али интересантна ми је чињеница да први пут у неком већу немамо ниједног судију из држава које су на било који начин биле укључене у конфликт на просторима бивше Југославије. НАТО пакт је био више него активан актер рата у БиХ и све судије које су долазиле из земаља које су у овом војном савезу, биле су у некој врсти сукоба интереса. Сада први пут имамо другачију ситуацију, што нам ствара наду да ће сада бити успостављен фер и на праву и доказима утврђен однос у поступку који се води против мог оца.

ГЛАС: У жалбеном поступку правни тим генерала Младића би требало да достави нове доказе о невиности Вашег оца. На чему ћете базирати одбрану?

МЛАДИЋ: Константно радимо на прикупљању нових доказа. Али, након што је правни тим извршио анализу првостепене пресуде, закључено је да нам они и не требају. Довољно је да неко објективно и стручно сагледа читав предмет, те да на основу презентованих доказа донесе коначну и правичну одлуку. Ништа друго не тражимо. Уколико то буде тако, генерал Младић ће бити пуштен на слободу.

ГЛАС: Када би ово Жалбено вијеће требало да донесе одлуку?

МЛАДИЋ: Датум још није познат. У овом тренутку једино је извесно да ће читав овај процес бити успорен због именовања нових судија.

ГЛАС: Колико су Вам надлежне институције из Републике Српске и Србије помогле?

МЛАДИЋ: Однос надлежних је сада много бољи него што је био раније, али то још није довољно. Наше власти би требало да се угледају, рецимо, на Хрватску. Погледајте само шта су све они урадили како би у Хагу одбранили своје људе. Једно време се заборављало да се у Хагу не суди Ратку Младићу... Суди се команданту Војске Републике Српске. Суди се природи наше борбе за слободу. Због свега тога, потребно је да се сви активније укључе у ову борбу.

ГЛАС: Какво је тренутно здравствено, али и психичко стање Вашег оца?

МЛАДИЋ: Њега је обрадовала ова нова вест. Када је у питању његово здравствено стање, оно је у последње време непроменљиво. Недавно смо коначно добили ЦТ снимак његове главе који би ускоро доктори требало да погледају и оцене.

Народ најбоље зна ко је генерал Младић

ГЛАС: У Калиновику, у част Вашем оцу који је ту рођен, направљен је мурал са његовим ликом. Како гледате на овај чин?

МЛАДИЋ: То је један леп гест бившег рукометаша Владе Мандића. Овај чин најбоље говори како мог оца доживљавају у народу. Могу рећи да никакве кампање, невладине организације или медији не могу да уклоне генерала Младића из места које он има у српском народу. То се, убеђен сам, никада неће променити. Српски борци најбоље знају ко је он. Да он није никакав злочинац, већ само актер једног несретног времена. Мој отац је само штитио наш народ и водио се правилима витешке борбе. Он је био велики војник, али и човек.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана