Darko Mladić: Tužilaštvo očajno zbog gubitka pristrasnih sudija

Srna
Darko Mladić: Tužilaštvo očajno zbog gubitka pristrasnih sudija

Beograd - Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, ocijenio je da je Tužilaštvo Mehanizma za krivične sudove očajno jer je izgubilo pristrasne sudije u procesu protiv njegovog oca, pa se stoga žalilo protiv konačne odluke, iako znaju da nemaju pravo žalbe.

"Svi oni znaju da nemaju pravo žalbe i da moraju da prihvate to tako. Mi smo mnogo nepravde prihvatili i progutali u prethodnom periodu. Nadam se da ćemo sada imati bolju situaciju, pravednije suđenje, a to Tužiocu očigledno smeta", rekao je Darko Mladić Srni.

On je istakao da nije posao tužioca da se bavi sudijama nego da radi svoj posao.

"Oni su navikli već predugo na jedno drugačije poimanje prava", rekao je Mladić i dodao da, nakon što je prethodna žalba Tužilaštva zbog diskvalifikacije troje sudija odbačena, a sada zahtijevaju da neko ponovo odlučuje o tome, dokazuje da su sudije bile pristrasne.

Mladić je ocijenio da Tužilaštvo na ovaj način pokušava da "kreira jednu novu situaciju", ali misli da u tome neće uspjeti.

"To bi bilo nasilje da se promeni, a mislim i da nemaju načina da to promene. Samo ponašanje Tužilaštva nam daje nadu da ćemo imati pravednije i fer sudije u nastavku", rekao je Mladić.

On je pojasnio da su sada dobili vijeće koje je imenovao sudija Vilijam Sekule, čije je izuzeće iz svog predmeta inače zatražio Radovan Karadžić, a koje će da odluči da li su oni uopšte imali pravo na žalbu zato što su već odbijeni.

"Oni su sada iskoristili Karadžićevu žalbu protiv sudije u njegovom predmetu da bi ponovo tražili da neko veće odlučuje imaju li oni pravo na žalbu ili ne. Tako da, sada i ako dobiju, argumentacija ostaje ista jer jednostavno ne mogu da dobiju osim nasiljem", rekao je Mladić.

Beogradske "Večernje novosti" prenijele su da je sudija Vilijam Sekule formirao sudsko vijeće koje će odlučiti da li Tužilaštvo u Mladićevom predmetu ima pravo da se žali na odluku sudije Žana Kloda Antonetija da diskvalifikuje sudije Teodora Merona, Karmela Ađijusa i Lija Daćuna zbog pristrasnosti.

Navedeno je da je Sekule u to vijeće postavio Kenijca Lija Muthoga, Danca Vagna Jonsena i Engleza Bena Emersona, čime se praktično postupak vraća korak unazad, jer se sada razmatra ima li Tužilaštvo pravo na žalbu, koja je već odbačena.

Tužilaštvo se početkom septembra žalilo na odluku Antonetija, koji je poslije diskvalifikacije imenovao troje novih sudija u Mladićevo apelaciono vijeće, i zatražilo da se obrazuje tročlana sudska komisija koja će ponovo razmatrati Mladićev zahtjev za diskvalifikaciju.

Sudija koji je odlučivao o tome Džozef Masanče zaključio je da ne postoji pravni osnov za takvu žalbu i da pravila po kojima funkcioniše Mehanizam u Hagu ne pružaju podršku da Tužilaštvo podnese takav zahtjev na sudsku odluku.

Međutim, oni su se potom žalili sljedećem sudiji po rangu, Sekuleu, koji je prihvatio njihov zahtjev da se formira tročlano vijeće, koje će to razmotriti.

Novo žalbeno vijeće Ratka Mladića, formirano poslije diskvalifikacije Merona Ađijusa i Daćuna, čine predsjedavajući Priska Matimba Nijambe, Aminata Luis Nžgums, Gberdao Gustave Kam, Sejmor Patom i Elizabeta Ibanda Nahamia.

Oni bi pravosnažnu presudu trebalo da donesu do kraja 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana