Darko Mladić: Presuda za žaljenje

Srna
Darko Mladić: Presuda za žaljenje

Beograd - Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, izjavio je Srni da je presuda kojom je prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić osuđen na kaznu doživotnog zatvora za žaljenje, jer se, iako je bilo preglasavanja po različitim tačkama optužnice, održala stara linija potvrđivanja ratne propagande kao uslova za međunarodno pravo u slučaju rata u BiH.

 

On je istakao da je ovakva presuda za žaljenje i jer je sud propustio da napravi malo bolju i pozitivniju atmosferu za odnose i u BiH i u regionu. Darko Mladić je istakao da je pozitivno to što je potvrđena prvostepena presudu kojom je Karadžić oslobođen za navodni genocid u drugim opštinama u BiH tokom 1992. godine, čime je prije svega zaštićena Republika Srpska”.

“Mislim da je Radovanov tim dao maksimum u onim uslovima u kojima se nalazio.

Za Radovana 40 godina ili doživotna ili 20 godina je, u suštini svejedno. Koliko sam čuo on nastavlja da se bori. Već razmišljaju kako da osmisle reviziju, a mi ćemo se sa naše strane truditi da što bolje odbranimo generala Mladića i istinu o našoj borbi”, rekao je Darko Mladić.

On je rekao da smatra uvredom optužbe za ratne zločine koje se njegovom ocu i Radovanu Karadžiću stavljaju na teret.

Kako je istakao Darko Mladić, srpsko vojno i političko rukovodstvo bilo je optuženo da su zločinci, još i prije nego što je počeo rat u BiH.

“To je uvreda na koju smo davno navikli. Mi smo navikli na te uvrede tokom svih ovih godina i decenija, da ih prosto normalno komentarišemo. Ali jeste uvreda i za ceo narod, pošto su predsednik Karadžić i general Mladić bili vojno i političko rukovodstvo naše borbe za slobodu i sigurno je da je to uvreda za svakog normalnog i poštenog čoveka”, rekao je Darko Mladić.

On je ukazao da je pogrešno da se odbrane same snalaze u međunarodnoj areni i da je mnogo bolji rezultat dao koncept kako je Hrvatska branila svoje oficire i političare.

“Nadam se da ćemo recimo, mi žalbenom predmetu generala Mladića, uspeti da napravimo mnogo bolji rezultat i time pomoći ne samo odbrani ostalih optuženih nego i rasvetljavanju istine oko događaja u ratu u BiH”, rekao je Darko Mladić.

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana