Darko Mladić: Generalu Mladiću potrebno hitno liječenje

Srna
Darko Mladić: Generalu Mladiću potrebno hitno liječenje

Beograd - General Ratko Mladić zatražio je od Haškog tribinala hitno privremeno puštanje na slobodu radi liječenja zbog komplikovanog i teškog zdravstvenog stanja, rekao je Srni njegov sin Darko Mladić.

"Imao je zdravstvene probleme i prilično je krhkog zdravlja. Zbog toga smo, između ostalog, tražili da ide na lečenje u Rusiju, pogotovo što u ovom trenutku nije neophodno da bude u Hagu zbog sudskog procesa. Sada je pauza do izricanja presude, tako da privremenim odlaskom na lečenje ne bi uticao na dalji tok procesa", rekao je Darko Mladić.


On je istakao da nije Rusija zatražila Mladićevo privremeno puštanje na slobodu radi liječenja, nego odbrana, dok je zvanična Moskva samo dala garancije i pozitivno odgovorila na tu inicijativu.

"General traži da se prebaci na lečenje zbog komplikovanog i teškog zdravstvenog stanja. Čak i lekari koje je angažovao sud i svi stručnjaci sa obe strane slažu se da je dugo u najvećoj grupi rizika da mu se ponovi moždani udar ili infarkt, sa mogućim smrtnim posledicama. On je predugo u tom stanju", rekao je Darko Mladić.

On je podsjetio da je general Mladić nedavno "imao još jednu, srećom, prolaznu epizodu" sa zdravljem, koja je bila upozorenje i sada je prilika za liječenje, s obzirom na to da nema potrebe da sjedi u Hagu.

Darko Mladić je rekao da je Rusija dostavila garancije Hagu, s obzirom na to da je zdravstvena situacija generala Mladića takva da je u najvišoj grupi rizika i da je zdravstveno stanje opet počelo da mu se komplikuje.

"Mi smo tražili po hitnoj proceduri to lečenje. Kako će Hag da reaguju, to ne znamo. I oni znaju da je njegovo zdravlje prilično ugroženo", rekao je Darko Mladić.

S obzirom na prethodna iskustva sa bivšim predsjednikom SR Jugoslavije i Srbije Slobodanom Miloševićem, Darko Mladić smatra da bi Haški tribunal u slučaju generala Mladića trebalo da reaguje što je prije moguće.

On nije mogao da kaže u kojem mjestu u Rusiji bi se general Mladić liječio, navodeći da ta informacija nije za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana