Дарко Младић: Генералу Младићу потребно хитно лијечење

Срна
Дарко Младић: Генералу Младићу потребно хитно лијечење

Београд - Генерал Ратко Младић затражио је од Хашког трибинала хитно привремено пуштање на слободу ради лијечења због компликованог и тешког здравственог стања, рекао је Срни његов син Дарко Младић.

"Имао је здравствене проблеме и прилично је крхког здравља. Због тога смо, између осталог, тражили да иде на лечење у Русију, поготово што у овом тренутку није неопходно да буде у Хагу због судског процеса. Сада је пауза до изрицања пресуде, тако да привременим одласком на лечење не би утицао на даљи ток процеса", рекао је Дарко Младић.


Он је истакао да није Русија затражила Младићево привремено пуштање на слободу ради лијечења, него одбрана, док је званична Москва само дала гаранције и позитивно одговорила на ту иницијативу.

"Генерал тражи да се пребаци на лечење због компликованог и тешког здравственог стања. Чак и лекари које је ангажовао суд и сви стручњаци са обе стране слажу се да је дуго у највећој групи ризика да му се понови мождани удар или инфаркт, са могућим смртним последицама. Он је предуго у том стању", рекао је Дарко Младић.

Он је подсјетио да је генерал Младић недавно "имао још једну, срећом, пролазну епизоду" са здрављем, која је била упозорење и сада је прилика за лијечење, с обзиром на то да нема потребе да сједи у Хагу.

Дарко Младић је рекао да је Русија доставила гаранције Хагу, с обзиром на то да је здравствена ситуација генерала Младића таква да је у највишој групи ризика и да је здравствено стање опет почело да му се компликује.

"Ми смо тражили по хитној процедури то лечење. Како ће Хаг да реагују, то не знамо. И они знају да је његово здравље прилично угрожено", рекао је Дарко Младић.

С обзиром на претходна искуства са бившим предсједником СР Југославије и Србије Слободаном Милошевићем, Дарко Младић сматра да би Хашки трибунал у случају генерала Младића требало да реагује што је прије могуће.

Он није могао да каже у којем мјесту у Русији би се генерал Младић лијечио, наводећи да та информација није за јавност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана