Darko Mladić: General Mladić - simbol borbe malog naroda protiv moćnika

Srna
Darko Mladić: General Mladić - simbol borbe malog naroda protiv moćnika

Beograd - General Ratko Mladić je simbol borbe malog naroda koji je 1992. godine stao pred novu geopolitiku i namjeru osiljenih moćnika da zavladaju svijetom i njemu u Haškom tribunalu ne sude kao pojedincu, niti čak kao komandantu jedne vojske, rekao je generalov sin Darko Mladić.

On je istakao da je očigledna namjera da se general Mladić osudi po svaku cijenu i bolestan ako treba, samo da se sakrije nazakonito i nesavjesno ponašanje osoblja Haškog tribunala.

Darko Mladić kaže da je srpskim ljekarima zabranjeno da posjete generala Mladića, jer bi oni posvjedočili da okrivljeni zbog zdravstvenih razloga nije bio u stanju da se brani i da su suđenje i presuda "pravosudna farsa".


"Oni su sve Ratkove medicinske nalaze sakrivali od nas. Snimak glave magnetnom rezonancom načinjen u martu dobili smo tek pre nešto više od mesec dana. Snimili su ga bez kontrasta i praktično sakrili pravo stanje njegovog mozga", rekao je Darko Mladić za "Večernje novosti".

On je naglasio da je general Mladić prebačen u Hag u teškom zdravstvenom stanju 2011. godine i da mu je nadležni medicinski oficir otvoreno saopštio da će "ukoliko se odbrana pozove na njegovo teško zdravstveno stanje i podnese zahtjev za utvrđivanje njegove procesne nesposobnosti on biti smješten u ludnicu gdje neće preživjeti više od šest mjeseci".

Darko Mladić je rekao da je zbog toga odbrana morala da pristane na nefer suđenje, jer, kako kaže, šta je mogla da radi i kome da se žali tada.

"Od vlade Borisa Tadića, koja je jedva dočekala da se oslobodi tereta nepoželjnog građanina, pomoć nismo mogli da očekujemo", rekao je Darko.

On je naveo da sve do 2013. godine, kada su ruski ljekari tražili da vide generala, odbrana nije uspjela da dobije njegov zdravstveni karton.

"Tada je počelo dostavljanje dokumentacije na kašičicu i nakon svakog nalaza koji bismo dobili bili smo prisiljeni da pišemo šta od medicinskih dokumenata nedostaje. Silno je vreme potrošeno samo na procedure", rekao je Darko Mladić.

On je naglasio da su odbranu sve vrijeme ubjeđivali da general Mladić ima punu ljekarsku njegu.

"Rečeno nam je da ga čak šalju i na časove joge kako bi se oporavio. Kada sam upitao oca šta mu to rade odgovario je da on tamo priča sa instruktorom i zato nismo tražili da ga 'skinu' sa te terapije. Tužno je to", zaključio je Darko Mladić. /kraj/sas/sk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana