Дарко Ћулум за Глас Српске: Мигранти неће остати у Српској

Дарко Момић
Дарко Ћулум за Глас Српске: Мигранти неће остати у Српској

Бањалука - Директор полиције Републике Српске Дарко Ћулум, који је јуче именован за предсједавајућег Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије РС, увјерава да ће полиција и даље држати мигранте под будним оком, а да ће новоосновано тијело значајно олакшати тај посао.

Ћулум је у петак “Гласу Српске” потврдио да ће већ наредне седмице сазвати прву сједницу овог тијела.

Истакао је да ће оно бити задужено да координише све полицијске активности и активности свих других органа везаних за илегалне миграције на подручју РС.

- Координационо тијело ће практично наставити да ради оно што је до сада свакако рађено, само што ћемо нешто другачије организовано приступити питању илегалних миграција, односно кретању, прихвату и просљеђивању миграната преко територије РС. Немамо ми овдје ни услова, ни капацитета да их задржавамо на територији РС, а има и закључак Владе Српске да они не могу бити овдје - рекао је Ћулум.

Он је нагласио да је полиција и до сада илегалне мигранте држала под будним оком и приводила, евидентирала и предавала Служби за послове са странцима или Граничној полицији БиХ.

- Уколико мигранте затекнемо у дубини територије РС, предајемо их Служби за странце, а уколико су у граничном појасу, предајемо их припадницима Граничне полиције БиХ. Служба за странце даље поступа с њима и врши даљу обраду, узима отиске, фотографише их и све остало - навео је Ћулум.

Влада Републике Српске у петак је донијела рјешење о именовању Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната преко територије РС.

Предсједавајући овог тијела је директор полиције Српске, а чланови по један представник Управе полиције и Управе за борбу против тероризма и екстремизма, затим представници свих полицијских управа, министарстава за избјеглице и расељена лица, здравља и социјалне заштите, управе и локалне самоуправе и Министарства финансија, потом Републичке управе Цивилне заштите, Црвеног крста РС, Савеза општина и градова и представници локалних заједница.

О проблему миграната јуче је говорио и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, који је новинарима у Бијељини рекао да би требало појачати контролу границе, ако се жели спријечити улазак миграната у БиХ.

Иванић је истакао да не постоји ниједан разлог за прављење посебне стратегије у вези са мигрантима, јер ће људи долазити докле год им буде омогућен прелазак преко границе.

- Све остало је празна прича. Одговор на ово је јасан. Они ће долазити, а ако ми желимо да их не буде, онда морамо појачати контролу границе - рекао је Иванић, одговарајући на питање о евентуалној изради стратегије о мигрантима и спречавању њиховог доласка у БиХ.

Он је казао да је непотребно и узалудно трошити вријеме на расправе - гдје и шта ће бити, него треба учинити већи напор у контроли границе, па ће и миграната бити мање.

  • Лично не видим неку велику филозофију у овом погледу. Стратегију на том послу, ако имају интерес, треба да раде и институције БиХ и ентитета, а да при томе то политички не злоупотребљавају - рекао је Иванић.

У Бихаћу приморани на ригидне мјере

Премијер Унско-санског кантона Хусеин Рошић рекао је да према њиховим евиденцијама у Бихаћу има близу пет хиљада миграната, истичући да је ситуација ескалирала и да ће кантоналне и градске власти бити приморане да предузму ригидне мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана