Дарко Бањац за “Глас Српске” о демонстрацијама у Тбилисију:Било је непријатно, али нисам био угрожен

Д. М.
Дарко Бањац за “Глас Српске” о демонстрацијама у Тбилисију:Било је непријатно, али нисам био угрожен

Тбилиси - Посланик ДНС-а у Народној скупштини РС Дарко Бањац који је протеклих дана као делегат Интерпарламентарне скупштине православља боравио у главном граду Грузије гдје се нашао у епицентру опозиционих протеста против тамошње власти каже да је на тренутке било јако непријатно, али да су на мети демонстраната били само руски делегати.

- Први дан засједања је све било у реду, али други дан су опозициони посланици ушли у салу, заузели парламент и онемогућили засједање. Заказали су полиција и обезбјеђење парламента, јер је недопустиво да маса уђе у сједиште скупштине. Ми смо тада напустили парламент, а тог првог дана је у демонстрацијама учествовало око двије хиљаде људи. Предсједник грузијског парламента Иракли Кохабидзе поднио је оставку, али демонстрације су настављене јер траже оставку Владе - каже Бањац.

Он је додаје да демонстрације јењавају и да је јуче послиједоне, када је он кретао из Тбилисија, испред парламента било мање од хиљаду људи.

- Демонстранти су кивни зато што се предсједавајући Интерпарламентарне скупштине православља и шеф руске делегације Сергеј Гаврилов на почетку засједања обратио из фотеље предсједника грузијског парламента. Не видим зашто је то спорно из више разлога. Ако је парламент уступљен за засједање онда је природно да предсједавајући води сједницу из фотеље предсједника - објашњава Бањац, истичући да је опозиција у суштини само искористила тренутак да направи то што је направила.

Он додаје да су покушали да нађу рјешење и наставе засједање на неком другом мјесту, али су грузијска опозиција и демонстранти тражили да руска делегација на челу са Гавриловом одмах напусти Грузију.

- Они су то и учинили, али не сви, јер су три руска делегата остала и ми смо наставили да радимо, али не у пленуму, већ по појединачним комитетима. Што се тиче осталих посланика, нико осим Руса није имао већих непријатности, ако не рачунамо то што су нам загледали акредитације приликом напуштања парламента и изласка из хотела - каже Бањац.

Он објашњава да је представницима грузијске опозиције рекао да треба оставити по страни дипломатске односе појединачних држава, јер чланови Интерпарламентарне скупштине православља не заступају земље из којих долазе, али они нису показали разумијевање.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана