Дан Републике нико не може укинути

С. Шурлан, С. Тасић
Дан Републике нико не може укинути

Бањалука - Највиши званичници РС и представници Српске у институцијама БиХ одбацили су одлуку Уставног суда БиХ, којом је оспорен дио Закона о празницима РС и јединствено поручили да Дан Републике, који се обиљежава 9. јануара, нико не може укинути и да ће он и даље бити прослављан.

Уставни суд БиХ донио је у четвртак одлуку да је члан Закона о празницима РС, који дефинише да се 9. јануара обиљежава Дан Републике, неуставан и наложио Народној скупштини РС да га у року од шест мјесеци усагласи са Уставом БиХ. Одлука је донесена на основу апелације, коју је 2013. године поднио бошњачки члан Предсједништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић. У Уставном суду БиХ нисмо успјели добити информацију ко је гласао за ту одлуку, а према незваничним информацијама, то је учинило троје страних и двоје судија из реда бошњачког народа.

Одговор институција РС

Предсједник РС Милорад Додик позвао је лидере странака из Српске на састанак у недјељу у Бањалуци да би појединачне ставове које су изнијели промовисали у јединствени са којим ће РС даље наступати у оповргавању одлуке Уставног суда БиХ. У припреми је и заједничка изјава иза које би требало да стану учесници састанка.

Додик је појаснио да су идући кораци подршка Декларацији Народне скупштине РС, одбацивање одлуке Уставног суда, одбијање интервенције у законодавству РС и слављење 9. јануара као Дана Републике.

- Мој приједлог на састанку биће да од Уставног суда буде затражено да ову срамну одлуку повуче и да је стави ван снаге, а да се до тада представници РС повуку из рада институција БиХ. Надам се да ће тај приједлог бити прихватљив за све. Морамо бити јединствени, јер само тако можемо нешто урадити. У супротном ћемо направити само карикатуру - казао је Додик наводећи да јавност неће опростити различито дјеловање власти и опозиције.

Он је истакао да понашање званичника РС треба да буде веома јасно ако не буде повлачења одлуке.

- Народна скупштина РС треба да одбаци одлуку, а у Парламенту БиХ морамо тражити да буде донесен закон о Уставном суду, којим ће бити ограничен његов волунтаризам и рад сведен на одлучивање о правној неусаглашености закона са Уставом, а не да буде мјесто доношења политичких одлука - појаснио је Додик.

Нагласио је да је крајње вријеме да буде подигнута рампа наметању одлука.

- Ако то не учинимо, онда дајемо легитимитет, а то значи да ће три странца и два Бошњака у Уставном суду БиХ моћи донијети сваку врсту одлуке и тражити од нас њихову примјену методом притиска међународне заједнице, иако нема никаквог правног основа за то. Сутра можемо очекивати да Изетбеговић пошаље и апелацију за укидање назива РС. Судија из реда Бошњака Сеада Палаврић казала да је одлука донесена, јер се дио становништва не идентификује са Даном РС. Ни пола БиХ, односно цијела РС, не идентификује се са БиХ па никоме није пало на памет да укине БиХ - казао је Додик.

Он је истакао да је ово доказ да се неће стати са наметањем одлука.

- По чему су грб и химна РС били неуставни па су укинути? Зато треба поново вратити и грб и химну и донијети те законе - поручио је Додик.

Декларација Народне скупштине

Народна скупштина усвојила је у априлу Декларацију у којој наводи да Дан РС неће бити укинут и ако Уставни суд донесе одлуку којом празник проглашава неуставним. Из кабинета предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића је саопштено да је одлука Уставног суда искључиво политички, а не правни акт, чији је циљ непризнавање легалитета и легитимитета РС и дејтонског уставноправног поретка БиХ.

- Скупштина ће утврдити свој однос према тој одлуци. Институције РС ће заузети јасан став у вези са оцјеном легалитета и легитимитета доношења и даљег важења бројних одлука уставноправног карактера, које је од 2001. године донио Уставни суд БиХ, првенствено на штету само српског народа - наводи се у саопштењу и додаје да је Дан РС републички, а не вјерски празник, да се не повезује са Светим Стефаном, који је истог датума, што је потврдила и Венецијанска комисија.

Члан Предсједништва БиХ из РС и предсједник ПДП-а Младен Иванић оцијенио је да је одлука Уставног суда БиХ непотребна и да није реално очекивати да буде спроведена.

- Она је један од примјера најгорих могућих одлука које је неко могао направити у овом тренутку. Она ће вратити БиХ уназад. Не видим ко ми може забранити да славим 9. јануар. Образложење одлуке је чудно, јер свако ко познаје православне обичаје зна да је сваког дана по један светац - рекао је Иванић и додао је да ће се одазвати Додиковом позиву за састанак.

Министар правде РС Антон Касиповић сматра да ни Изетбеговићева апелација, ни одлука суда не доприносе напретку односа у БиХ, док је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак оцијенио да је неко очигледно хтио да направи политички ефекат.

О спорној одлуци у петак су с Додиком разговарали лидери ДНС-а Марко Павић и СП-а Петар Ђокић и изразили јединствен став да је она политичка. Затражили су да у року од пет мјесеци буде донесен закон о Уставном суду БиХ којим би стране судије биле избачене из ове институције.

Предсједник СДС-а Младен Босић казао је да одлука Уставног суда представља негацију РС.

- Одлука није у складу са здравом памети, нити са Дејтонским уставом. Бићу 9. јануара на прослави Дана РС, као и много наредних година - истакао је Босић потврдивши да ће се одазвати позиву на састанак у Бањалуци.

Лидер НДП-а Драган Чавић рекао је да је РС у свој идентитет уградила и 9. јануар и да нема никакве потребе да се тај датум проглашава неуставним.

- Ако суд мисли да није прикладно славити Дан РС истог дана када је Свети Стефан, онда може оспорити и Дејтонски споразум, јер је потписан 21. новембра када је Аранђеловдан - истакао је Чавић.

Изетбеговић је поздравио одлуку Уставног суда.

- Чуди ме оштра и емотивна реакција политичара у РС. Тврдње да се овим штети РС, да се иде ка њеном укидању и да ја не прихватам РС и радим против интереса тог ентитета, нису тачне. Лично прихватам РС, као што прихватам све што је прописано Дејтоном - истакао је Изетбеговић.

Казао је да се 9. јануар прославља и као крсна слава РС и да сматра да у томе не могу да се препознају католици, муслимани, Јевреји и други.

- Позивам власти у РС да одреде датум празновања прихватљив за све. Не треба мевлудима и славама обиљежавати државне празнике - поручио је Изетбеговић и додао да би Дан РС могао бити дан Дејтона, јер су тог дана сви признали РС.

Судије из СДА

Младен Иванић је казао да вијеће Уставног суда БиХ није легално.

- Логично је да је донио овакву одлуку, јер су два члана из реда СДА, чији је предсједник тражио оцјену уставности, а троје судија су међународне судије које не занима ништа осим њихове плате - казао је Иванић и додао да спорна одлука неће условити излазак Савеза за промјене из коалиције са СДА, али да неће допустити да институције БиХ злоупотребљава било ко па ни СДА.

Судије Мирсад Ћеман и Сеада Палаврић су до именовања на ове функције били високи званичници СДА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана