Dan Republike 9. januar, RS sprovodi odluku suda

Marijana Miljić
Dan Republike 9. januar, RS sprovodi odluku suda

Banjaluka - Prijedlogom zakona o Danu Republike koji je u petak utvrdila Vlada RS i po hitnom postupku uputila u Narodnu skupštinu propisano je da će najvažniji dan u istoriji Srpske i dalje biti obilježavan 9. januara kao sekularni praznik.

Ovaj zakonski prijedlog odgovor je RS na odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine kojom je neustavnim proglašen član Zakona o praznicima RS koji propisuje da se 9. januar obilježava kao Dan Republike. U njemu je sadržan i stav naroda u RS iznesen na referendumu na kojem se 99,8 odsto glasača izjasnilo da 9. januar i dalje treba da bude obilježavan kao Dan Republike.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović u petak je na zahtjev Vlade zakazao za ponedjeljak sjednicu skupštinskog kolegijuma na kojem će biti utvrđen termin održavanja posebne sjednice na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o Danu RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao je u petak da Srpska ostaje pri svom Danu Republike.

- To je izražena volja naroda putem Narodne skupštine, koja je 9. januara donijela odluku o formiranju RS, i referenduma kojim je rečeno šta narod hoće - rekao je Dodik i dodao da u prvom članu predloženog zakona piše da je 9. januar Dan Republike shodno volji naroda, da je sekularni praznik i da će Vlada odlučivati o angažmanu, radu i neradu institucija u vezi sa tim praznikom.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković rekao je da će posebna sjednica parlamenta najvjerovatnije biti održana u utorak.

- Vlada RS je predložila sasvim novi zakon o Danu RS koji je sigurno prihvatljiv za skupštinsku većinu i ispunjava volju građana sa referenduma koji je održan 25. septembra. Ovo više nije Zakon o praznicima, već isključivo o Danu Republike - naveo je Višković.

Potpredsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je da su Srpska i njen narod donošenjem ovog zakona pokazali da i u teškom vremenu poštuju pravo i demokratiju.

- Za sve one koji racionalno tumače pravo ova odluka će biti dobrodošla, nebitno kojoj vjeri i naciji pripadaju. Prijedlog zakona o Danu RS je u skladu sa voljom naroda i odlukom Ustavnog suda BiH - kazao je Stevandić.

Poslanik SDS-a u parlamentu RS Davor Šešić nije želio da komentariše zakonski prijedlog dodavši da prije toga treba da bude održan sastanak Kluba poslanika SDS-a.

Bojkot sjednice posvećene rješavanju pitanja Dana Republike već ranije su najavili iz koalicije "Domovina", navodeći da neće priznati nijedan praznik RS koji se odnosi na period prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo je ove sedmice proceduru za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda zbog odluke parlamenta o referendumu o Danu Republike. Generalni sekretar Narodne skupštine Marko Aćić rekao je da ta odluka predstavlja zloupotrebu instituta vitalnog nacionalnog interesa i da se na odluke o referendumu ne može pokrenuti ta procedura, jer one nisu iz kategorije zakona na koje se ovo pravo odnosi, već odluke kojima se konstatuju činjenice.

Dmičić

Profesor ustavnog prava Mile Dmičić rekao je da je potrebno sačekati posebnu sjednicu Narodne skupštine, pa tek onda komentarisati predloženi zakon o Danu RS.

- U ovom trenutku moguće je jedino napisati ono što je već i sama Vlada iznijela. Moguće je da na Prijedlog zakona o Danu RS budu uloženi mnogi amandmani - rekao je Dmičić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana