Дан Републике 9. јануар, РС спроводи одлуку суда

Маријана Миљић
Дан Републике 9. јануар, РС спроводи одлуку суда

Бањалука - Приједлогом закона о Дану Републике који је у петак утврдила Влада РС и по хитном поступку упутила у Народну скупштину прописано је да ће најважнији дан у историји Српске и даље бити обиљежаван 9. јануара као секуларни празник.

Овај законски приједлог одговор је РС на одлуку Уставног суда БиХ из новембра прошле године којом је неуставним проглашен члан Закона о празницима РС који прописује да се 9. јануар обиљежава као Дан Републике. У њему је садржан и став народа у РС изнесен на референдуму на којем се 99,8 одсто гласача изјаснило да 9. јануар и даље треба да буде обиљежаван као Дан Републике.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић у петак је на захтјев Владе заказао за понедјељак сједницу скупштинског колегијума на којем ће бити утврђен термин одржавања посебне сједнице на којој ће бити разматран Приједлог закона о Дану РС.

Предсједник РС Милорад Додик рекао је у петак да Српска остаје при свом Дану Републике.

- То је изражена воља народа путем Народне скупштине, која је 9. јануара донијела одлуку о формирању РС, и референдума којим је речено шта народ хоће - рекао је Додик и додао да у првом члану предложеног закона пише да је 9. јануар Дан Републике сходно вољи народа, да је секуларни празник и да ће Влада одлучивати о ангажману, раду и нераду институција у вези са тим празником.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Радован Вишковић рекао је да ће посебна сједница парламента највјероватније бити одржана у уторак.

- Влада РС је предложила сасвим нови закон о Дану РС који је сигурно прихватљив за скупштинску већину и испуњава вољу грађана са референдума који је одржан 25. септембра. Ово више није Закон о празницима, већ искључиво о Дану Републике - навео је Вишковић.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић рекао је да су Српска и њен народ доношењем овог закона показали да и у тешком времену поштују право и демократију.

- За све оне који рационално тумаче право ова одлука ће бити добродошла, небитно којој вјери и нацији припадају. Приједлог закона о Дану РС је у складу са вољом народа и одлуком Уставног суда БиХ - казао је Стевандић.

Посланик СДС-а у парламенту РС Давор Шешић није желио да коментарише законски приједлог додавши да прије тога треба да буде одржан састанак Клуба посланика СДС-а.

Бојкот сједнице посвећене рјешавању питања Дана Републике већ раније су најавили из коалиције "Домовина", наводећи да неће признати ниједан празник РС који се односи на период прије потписивања Дејтонског споразума. Клуб Бошњака у Вијећу народа РС покренуо је ове седмице процедуру за заштиту виталног националног интереса бошњачког народа због одлуке парламента о референдуму о Дану Републике. Генерални секретар Народне скупштине Марко Аћић рекао је да та одлука представља злоупотребу института виталног националног интереса и да се на одлуке о референдуму не може покренути та процедура, јер оне нису из категорије закона на које се ово право односи, већ одлуке којима се констатују чињенице.

Дмичић

Професор уставног права Миле Дмичић рекао је да је потребно сачекати посебну сједницу Народне скупштине, па тек онда коментарисати предложени закон о Дану РС.

- У овом тренутку могуће је једино написати оно што је већ и сама Влада изнијела. Могуће је да на Приједлог закона о Дану РС буду уложени многи амандмани - рекао је Дмичић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана