Dan RS ustavan, strah od dvostrukih aršina

Vedrana Kulaga
Dan RS ustavan, strah od dvostrukih aršina

Banjaluka - Zakon o Danu Republike kojim je predviđeno da se taj praznik obilježava 9. januara u potpunosti je u skladu sa Ustavom BiH, a imajući u vidu da je to pitanje od opšteg interesa, Srpska će zatražiti javnu raspravu u sudu i tražiti da se sudije drže prava, a ne politike.

To je suština odgovora ispisanog na 17 stranica, koji je juče utvrdio Tim RS za odbranu i učešće u raspravi u Ustavnom sudu BiH zbog najnovijeg pokušaja osporavanja 9. januara kao Dana Republike.

Deset delegata u Vijeću naroda RS, među kojima je osam Bošnjaka i dva Hrvata, zatražilo je 25. januara od Ustavnog suda BiH da donese odluku da član Zakona o Danu RS u kojem se navodi da se na osnovu potvrđene volje građana, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike nije u skladu sa Ustavom BiH.

Koordinator Tima za odbranu i učešće u raspravi u Ustavnom sudu BiH Rajko Kuzmanović je rekao da bi odgovor danas mogao razmotriti Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS poslije čega će biti otpremljen na adresu Ustavnog suda BiH.

- Predložili smo da bude održana javna rasprava jer postoji opšti interes. Radi se o ključnoj oznaci RS i zato tražimo raspravu na koju bismo uputili tri člana koji bi javno branili naš stav. Predlažemo sudu da se, iako je to njihova obaveza, strogo drže pravnih odredaba i pristupa. Ovaj prijedlog ne bi trebalo uopšte ni da postoji da nemamo loše iskustvo da taj sud odlučuje politički. Pravo i pravda moraju pobijediti, jer se samo na taj način može graditi pravna država - rekao je Kuzmanović.

Zakon o Danu RS usvojen je u oktobru 2016. godine, a njime je definisano da je 9. januar sekularni praznik, dok Vlada odlukom utvrđuje dan je neradni u Srpskoj. Zakon je usvojen nakon sprovedenog referenduma na kojem je više od 99 odsto građana koji su izašli na glasačka mjesta kazalo da želi da 9. januar i dalje bude Dan RS.

Ustavni sud BiH prethodno je, odlučujući na osnovu apelacije koju je podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, utvrdio da dio Zakona o praznicima RS koji se odnosi na obilježavanje 9. januara kao Dana Republike nije u skladu sa Ustavom BiH.

Član Tima RS za odbranu i učešće u raspravi u Ustavnom sudu BiH Mile Dmičić je rekao da je Srpska izvršila odluku Ustavnog suda BiH donošenjem zakona kojim je 9. januar utvrđen kao Dan RS.

- To je osnovni moto kojim smo argumentovali naš odgovor. Taj datum je istorijski, a osnov na koji se poziva podnosilac zahtjeva ne može biti prihvatljiv i treba biti odbačen. To smo i predložili u dogovoru. Zakonom kojim je utvrđen 9. januar kao Dan RS nisu povrijeđene odredbe Ustava BiH, međunarodna i evropska konvencija i njen protokol - rekao je Dmičić.

Poseban dio odgovora posvećen je analizi odlučivanja Ustavnog suda BiH u kontekstu nejednakog ponašanja prema činjenicama i dokazima prilikom donošenja odluka kada je riječ o utvrđivanju prazničnih dana u FBiH i RS. Ukazano je na odluke u vezi sa 1. martom i 25. novembrom, koje FBiH slavi kao državne praznike, koje Srpska ne priznaje.

Članovi Tima RS za odbranu i učešće u raspravi u Ustavnom sudu BiH su stručnjaci iz oblasti prava i istorije, ministri, narodni poslanici i advokati.

Rok

Ustavni sud BiH nedavno je obavijestio Narodnu skupštinu RS da je rok za dostavljanje odgovora na pristigli zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o Danu RS produžen do kraja ovog mjeseca.

Iz Tima RS za odbranu i učešće u raspravi u Ustavnom sudu BiH juče su poručili da će rok biti poštovan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana