Дан РС уставан, страх од двоструких аршина

Ведрана Кулага
Дан РС уставан, страх од двоструких аршина

Бањалука - Закон о Дану Републике којим је предвиђено да се тај празник обиљежава 9. јануара у потпуности је у складу са Уставом БиХ, а имајући у виду да је то питање од општег интереса, Српска ће затражити јавну расправу у суду и тражити да се судије држе права, а не политике.

То је суштина одговора исписаног на 17 страница, који је јуче утврдио Тим РС за одбрану и учешће у расправи у Уставном суду БиХ због најновијег покушаја оспоравања 9. јануара као Дана Републике.

Десет делегата у Вијећу народа РС, међу којима је осам Бошњака и два Хрвата, затражило је 25. јануара од Уставног суда БиХ да донесе одлуку да члан Закона о Дану РС у којем се наводи да се на основу потврђене воље грађана, 9. јануар утврђује као Дан Републике није у складу са Уставом БиХ.

Координатор Тима за одбрану и учешће у расправи у Уставном суду БиХ Рајко Кузмановић је рекао да би одговор данас могао размотрити Одбор за уставна питања Народне скупштине РС послије чега ће бити отпремљен на адресу Уставног суда БиХ.

- Предложили смо да буде одржана јавна расправа јер постоји општи интерес. Ради се о кључној ознаци РС и зато тражимо расправу на коју бисмо упутили три члана који би јавно бранили наш став. Предлажемо суду да се, иако је то њихова обавеза, строго држе правних одредаба и приступа. Овај приједлог не би требало уопште ни да постоји да немамо лоше искуство да тај суд одлучује политички. Право и правда морају побиједити, јер се само на тај начин може градити правна држава - рекао је Кузмановић.

Закон о Дану РС усвојен је у октобру 2016. године, а њиме је дефинисано да је 9. јануар секуларни празник, док Влада одлуком утврђује дан је нерадни у Српској. Закон је усвојен након спроведеног референдума на којем је више од 99 одсто грађана који су изашли на гласачка мјеста казало да жели да 9. јануар и даље буде Дан РС.

Уставни суд БиХ претходно је, одлучујући на основу апелације коју је поднио бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, утврдио да дио Закона о празницима РС који се односи на обиљежавање 9. јануара као Дана Републике није у складу са Уставом БиХ.

Члан Тима РС за одбрану и учешће у расправи у Уставном суду БиХ Миле Дмичић је рекао да је Српска извршила одлуку Уставног суда БиХ доношењем закона којим је 9. јануар утврђен као Дан РС.

- То је основни мото којим смо аргументовали наш одговор. Тај датум је историјски, а основ на који се позива подносилац захтјева не може бити прихватљив и треба бити одбачен. То смо и предложили у договору. Законом којим је утврђен 9. јануар као Дан РС нису повријеђене одредбе Устава БиХ, међународна и европска конвенција и њен протокол - рекао је Дмичић.

Посебан дио одговора посвећен је анализи одлучивања Уставног суда БиХ у контексту неједнаког понашања према чињеницама и доказима приликом доношења одлука када је ријеч о утврђивању празничних дана у ФБиХ и РС. Указано је на одлуке у вези са 1. мартом и 25. новембром, које ФБиХ слави као државне празнике, које Српска не признаје.

Чланови Тима РС за одбрану и учешће у расправи у Уставном суду БиХ су стручњаци из области права и историје, министри, народни посланици и адвокати.

Рок

Уставни суд БиХ недавно је обавијестио Народну скупштину РС да је рок за достављање одговора на пристигли захтјев за оцјену уставности одредби Закона о Дану РС продужен до краја овог мјесеца.

Из Тима РС за одбрану и учешће у расправи у Уставном суду БиХ јуче су поручили да ће рок бити поштован.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана