Dan RS može osporiti samo politička odluka

Srna
Dan RS može osporiti samo politička odluka

Banjaluka - Član delegacije Narodne skupštine RS, koja zastupa Srpsku pred Ustavnim sudom BiH, Željko Mirjanić smatra da će odluka tog suda o zahtjevu za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS biti povoljna ako se sudije budu rukovodile pravom, a ne politikom.

Ustavni sud BiH razmatraće 26. i 27. novembra zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima RS, koji je podnio bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kome je zasmetala proslava Dana RS.

- Ako se Ustavni sud BiH bude držao ustava BiH i RS i Zakona o slobodi vjere u BiH, onda bi presuda trebalo da bude u korist Srpske, a ako bi bile ignorisane ustavne i zakonske odredbe i prednost data političkim argumentima, onda je moguća nepovoljna odluka - rekao je Mirjanić.

Naglasio je da su predstavnici parlamenta RS u raspravi pred Ustavnim sudom iznijeli i pravne i političke argumente, ali da nisu imali dostojnog rivala, jer podnosioci zahtjeva nisu imali pravnih argumenata.

Član delegacije Narodne skupštine RS i predsjednik NDP-a Dragan Čavić naglasio je da odluka Ustavnog suda BiH mora biti u korist Srpske, ako u proces ne bude infiltrirana politika.

- Nema osnova za tvrdnje da je 9. januar neprihvatljiv po bilo kom osnovu, jer je Zakon o praznicima RS 2007. godine usaglašen sa odlukom Ustavnog suda BiH - rekao je Čavić.

Predstavnici Boračke organizacije, Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša i Udruženja veterana RS poručili su da niko ne može ukinuti Dan RS.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana