Дан “Д” за нови Савјет министара

Жељка Домазет
Дан “Д” за нови Савјет министара

Сарајево - Дан “Д”! Тако би могао да се назове за данас најављени састанак лидера СНСД-а, ХДЗ-а и СДА, Милорада Додика, Драгана Човића и Бакира Изетбеговића, у Сарајеву, на којем би могао да буде постигнут коначан договор о формирању власти у Сарајеву или да услиједи нови заплет, који би овај процес продужио унедоглед.

Прво би требало да се састану тројица лидера, а након тога и делегације странака, да би пола године након избора коначно били откочени процеси у БиХ и договорена расподјела министарских позиција. Састанак лидера, како сазнајемо, почеће у Предсједништву тачно у подне.

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац рекао је за “Глас Српске” да је умјерени оптимиста.

- Ми у разговоре идемо са већ познатим ставовима и уставним рјешењима, када је ријеч о конституисању Савјета министара. Колико видим таквог су става и партнери из ХДЗ-а БиХ и странака окупљених око ХНС-а. Једино бошњачка страна недопустиво крши и законе и Устав. У овом мандатном периоду позиција предсједавајућег припада Србима, као и три министарске позиције. Ми смо привржени Уставу, а не ономе како га својевољно тумаче СДА и Бошњаци. То значи да је распоред у Савјету министара један плус три, плус три, плус три. Вјерујем да ће и Бошњаци схватити коначно да одуговлачење не води ничему - рекао је Кошарац.

Замјеник предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто рекла је “Гласу” да је врло незахвално прогнозирати исход и да он зависи од других учесника састанка.

- Ми одавно имамо јасан став и што се нас тиче не видим ниједног јединог разлога да договор не буде постигнут. Правила су позната, број позиција такође и заиста за БиХ и њен даљи пут није добро да буде одуговлачено са формирањем Савјета министара. Желимо да односи буду нормализовани. Јасно је да у Савјету министара сваком од актера ових преговора припадају по три министарске позиције, а предсједавајући Савјета министара је у овом мандатном периоду позиција која припада Србима - рекла је Кришто.

Из СДА најављују да ће бити проблема. Замјеник предсједника те странке Адил Османовић је казао да не види разлог што би то била посљедња прилика за договор.

- Први пут СНСД је изашао са тезом да се не броји предсједавајући Савјета министара и системом три-три-три. Савјет министара броји 10 чланова. Четири би била из реда српског народа, два из реда Бошњака, један из реда осталих и три из реда хрватског народа и плус секретар из хрватског народа. То није у складу са Уставом. Потребно је да двије трећине министара буду из ФБиХ, а једна из РС - казао је Османовић.

Он је појаснио да је за СДА приоритет Министарство финансија. Казао је да у Савјету министара на челу ресора финансија никада није био нико из реда бошњачког народа.

- Редовно су то кадрови ХДЗ-а и био је Шпирић из СНСД-а. Било би некоректно да немамо то министарство - рекао је Османовић.

Критеријуми расподјеле

Члан Предсједништва ДФ-а Џенан Ђонлагић каже да ће договор бити постигнут онда када сви одлуче да се поштује Устав и Закон о Савјету министара БиХ, као и ранији закони и одлуке које су донијели Парламент БиХ и Предсједништво БиХ, што подразумијева наставак партнерства са НАТО-ом кроз активирање Годишњег националног програма (АНП) и Акционог плана (МАП).

- Додик врло експлицитно каже да Србима треба да припадне мјесто предсједавајућег и три министра у Савјету министара БиХ. Тај приједлог је неуставан. Устав БиХ не третира етничку структуру Савјета министара БиХ него каже да у састав Савјета министара улази предсједавајући и министри - рекао је Ђонлагић и додао да се расподјела не врши по народима већ по ентитетима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана