Dal Santo: “EU je žrtva svoje avanture u Ukrajini”

Agencije
Dal Santo: “EU je žrtva svoje avanture u Ukrajini”

Zagovornici evropske politike susjedstva su napravili veliku grešku kada su pokušali da integrišu Ukrajinu u svijet Evropske unije, ignorišući interese Rusije.

To je naveo analitičar Metju Dal Santo koji ističe da je aktuelna bezbjednosna kriza u Evropi proizvod želje Brisela da ne odustane od “obojenih politika”, pritom aludirajući na revolucije koje su se dogodile u Evropi, a koje su označavane nekom od boja.

“Brisel je odbijao da prihvati geopolitičke posljedice svoje politike susjedstva usmjerene ka istoku, a dozvolio je sebi i da ignoriše Moskvu. Igranje sa željom da se Ukrajina pridruži Evropskoj uniji nije ništa više od trgovine za čije posljedice Evropa nije bila spremna”, naveo je Dal Santo.

On je istakao da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je EU ponudila Ukrajini bio usmjeren ka odvraćanju Kijeva od Moskve i prebacivanju usmjerenja na Brisel, bez izakvog razmišljanja o rizicima koji bi mogli da se jave ukoliko Ukrajina zaista postane dio EU.

Dal Santo takođe navodi da projekat susjedske politike ima osnovu na tome da će Rusija prihvatiti integraciju postsovjetskih država u Evropsku uniju, a da se tom prilikom ne vodi računa o strateškim, ekonomskim i kulturološkim interesima Moskve.

“San da Moskva vidi svijet onako kako ga vidi Brisel je srušen u realnosti”, zaključio je Dal Santo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana