Дају отказе и пакују кофере за иностранство

Дају отказе и пакују кофере за иностранство 18.10.2017 12:06 | Маријана Миљић

Бањалука - Без посла је у Српској за девет мјесеци ове године остало 18.370 радника, а иако послодавци предњаче у дијељењу отказа, уговоре о раду све чешће споразумно раскидају и радници у потрази за новим послом, углавном у иностранству.

Статистика Завода за запошљавање РС показује да је на основу споразума радни однос прекинуло чак 5.163 запослених, те додатних 1.648 путем изјава послодаваца и радника о раскиду радног односа.

С друге стране, послодавци у овој години нису продужили уговор за 7.038 радника који су били запослени на одређено вријеме, 3.074 евидентирано је као технолошки вишак, а отказ су добила 993 радника. На бироима у Српској евидентирана су и 154 лица која су остала без посла јер су им предузећа завршила у стечају.

Послодавци истичу да велики број радника споразумно напушта послодавце који не испуњавају обавезе према њима и прелазе код оних који поштују радничка права.

- Дошло је до велике флуктуације радника од лоших ка добрим послодавцима. Сигурно има много и оних радника који пристају на споразумни раскид уговора ради одласка у иностранство. Већина запослених напушта посао не само због веће зараде, већ и због политичке нестабилности - каже предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић и додаје да без реформских мјера и ударања темеља стабилном систему сигурно неће бити заустављен одлазак људи у иностранство, због чега послодавци остају без квалитетне радне снаге.

У синдикату кажу да већ годинама упозоравају на алармантан податак о расту броја радника који се пријављују на биро на основу споразумног раскида радног односа и изјава послодаваца и радника о раскидању уговора.

-  Број тих лица, поред оних који су добили отказ због престанка уговора на одређено, непрестано расте. Послодавци се служе разним злоупотребама приликом запошљавања и на крају уцјењују раднике споразумним раскидом уговора. Раскидањем уговора на тај начин они избјегавају обавезе према том раднику, као што је исплата отпремнина и отказни рок, а забрањују и коришћење годишњег одмора ако га радник већ није искористио. Поред тога, када раднику на тај начин престане радни однос, он за вријеме незапослености нема право на накнаду путем Завода за запошљавање - наглашава стручни сарадник за економска питања у Савезу синдиката РС Божана Радошевић.

Економисти сматрају да је главни разлог што радници дају отказ и споразумно раскидају уговор о раду одлазак у иностранство.

- Након тога они се пријављују на биро и имају бесплатну здравствену заштиту, док упоредо са тим одлазе и раде у иностранству. То се све одржава и на недостатак радне снаге на домаћем тржишту, посебно у грађевинском сектору гдје мајстори свих профила одлазе у иностранство, јер тамо влада велика потражња за њима - истакао је члан Удружења економиста РС SWOT Предраг Дудуковић.

Све то, додаје он, утиче на то да, иако имамо велики број незапослених, домаћа предузећа не могу да нађу довољан број радника.

- Идентичне трендове можемо очекивати и у идућем периоду, јер се у кратком периоду ништа неће промијенити. То би могло утицати и на потенцијални раст плата, јер ће послодавци бити приморани да дају веће плате ако желе да имају раднике. То можемо да очекујемо у врло кратком року, посебно у грађевинарству. Једино на тај начин можемо да зауставимо ове трендове - навео је Дудуковић.

За почетак би, наводи он, било довољно да просјек плате у привреди достигне просјечну плату на нивоу РС.

- Просјечна плата у реалном сектору износи око 500, а на нивоу РС већа је од 800 КМ. Када би то изједначили и достигли 800 марака у привреди, тај износ би задржао многе и они не би одлазили у иностранство - навео је Дудуковић.

Став економиста потврђује Бањалучанка Мирјана Л. која је недавно дала отказ и одлази на рад у иностранство.

- Као фризер у Бањалуци зарађујем свега око 400 марака, а у Њемачкој ћу имати и до седам пута већу плату. Дала сам отказ и пријавила се на биро. Не бих ни помислила на одлазак када би моја плата била бар 800 КМ - каже ова Бањалучанка.

Незапослени

У евиденцији Завода за запошљавање РС закључно са крајем септембра ове године било је пријављено 116.936 активних тражилаца посла, што је за 11.528 или девет одсто мање у односу на исти период 2016. године. На крају септембра прошле године посао су тражила 128.464 лица.

Број евидентираних на бироима који су остали без посла

* 7.038 престанак уговора на одређено

* 5.163 споразумни раскид радног односа

* 3.074 проглашени технолошким вишком

* 1.648 изјаве послодавца и радника о раскидању уговора

* 993 престанак рада код послодавца

* 298 остали разлози

*154 остали без посла због стечаја

*18.370 укупан број радника који су остали без посла© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица