Dačić i Lagumdžija: Zajedno jači

B92, Tanjug
Dačić i Lagumdžija: Zajedno jači

Beograd - Odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine su u usponu i zajednička je želja da se takva dinamika nastavi, ocjenili šefovi diplomatija Srbije i BiH Ivica Dačić i Zlatko Lagumdžija.

"Međusobno smo povezani i zajedno smo mnogo jači nego pojedinačno", rekao je Dačić na konferenciji za novinare poslije sastanka u Palati Srbija.

Kao dobar primjer takve saradnje ministri su naveli donatorsku konferenciju za ugrožene od poplava u Srbiji i BiH, na kojoj je, kako su zajedno ocjenili, prikupljeno više sredstava nego da su dvije zemlje odvojeno skupljale novac.

"Međunarodna zajednica je pozitivno ocenila naš zajednički nastup", rekao je Dačić.

Srbija je, prema njegovim rječima, zainteresovana za stabilnost BiH, za njen ekonomski razvoj i postoji uzajamna podrška na putu ka Evropskoj uniji.

Dačić je najavio i da će se 22. avgusta u Berlinu sastati sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom i da će tom prilikom biti riječi o bilateralnim odnosima Srbije i Njemačke, konsultacijama o srpskom predsjedavanju OEBS ali i o konferenciji o zapadnom Balkanu u Berlinu 28. avgusta, kojoj će prisustvovati premijeri, ministri spoljnih poslova i ekonomija zemalja regiona.

Lagumdžija je istakao da Srbija i BiH predstavljaju uzor za regionalnu saradnju i da je na današnjem sastanku bilo riječi o unapredjenju odnosa dvije zemlje.

"Ujedinjeni u regionu možemo učiniti mnogo više ako budemo radili zajedno", rekao je Lagumdžija.

"Pravni mehanizam za sprečavanje odlaska na ratišta"

Potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da treba pronaći pravni mehanizam za sprečavanje odlaska državljana Srbije na strana ratišta i dodao da zajednički odgovor treba tražiti sa zemljama Evropske unije.

"Nije dobro za interese Srbije da naši državljani učeštvuju u raznim sukobima širom sveta i treba naći pravni mehanizam kako da se to ubuduće što više ograniči", rekao je Dačić na konferenciji za štampu nakon razgovora sa ministrom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Zlatkom Lagumdžijom.

Prema njegovim riječima, nije problem samo Ukrajina gdje se građani Srbije bore na obije strane, već i učešće nekih državljana u Siriji, Bliskom istoku i Iraku, odnosno islamskim ekstremističkim grupacijama.

"Treba da nađemo zajednički odgovor zajedno sa EU jer Unija ima slične probleme i treba da nađemo mehanizam kako da se to ubuduće spreči", naveo je on.

Lagumdžija je ocjenio da odlazak ljudi sa prostora Balkana na ratišta širom svijeta predstavlja rezultat onoga što se ovde događalo posljednjih 20 godina, atmosfere ratovanja u kojoj su nastale različite ideologije podjele i segregacije.

"Zato je jako važan ubrzani put Srbije i Bosne i Hercegovine, kao i čitavog regiona prema evropskim integracijama i sasecanje u korijenu tog problema. A korijen tog problema je ideologija podjeljenih društava, umjesto jedinstvo u različitosti koji je ovaj prostor uvijek bio i na kojem moderna Evropa počiva", rekao je Lagumdžija.

Nepravda i siromaštvo, besperspektivnost kako u BiH tako i u Srbiji takođe u velikoj mjeri tjeraju ljude na to, dodao je šef diplomatije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana