Дачић: Поштовао бих одлуку да се РС припоји Србији ако би то била одлука свих народа у БиХ

Агенције
Дачић: Поштовао бих одлуку да се РС припоји Србији ако би то била одлука свих народа у БиХ

Сарајево - Министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић изјавио је данас, одговарајући на питања новинара, како би поштовао одлуку да се Република Српска припоји Србији уколико би то био договор свих народа у БиХ.

Нагласио је како Србија поштује територијални интегритет БиХ те подсјетио како су они гарант Дејтонског мировног споразума.

"О будућности БиХ требају одлучивати сви народи, а ми ћемо поштовати њихов договор. Уколико буде постигнут такав договор (да се РС припоји Србији, оп.а.), поштоваћемо га. Ми се залажемо за мир, дијалог и договор. Имамо специфичне односе с Републиком Српском, али они нису на штету ни другог ентитета, других народа или БиХ", казао је Дачић коментаришући изјаву предсједника РС Милорада Додика како би се РС и сјевер Косова требали припојити Србији.

Дачић који је данас у Сарајеву због састанка министара вањских послова Западног Балкана и Министарске конференције Фонда за Западни Балкан, нагласио је да Србија сматра да би што бржи улазак земаља Западног Балкана у Европску унију био важан фактор стабилизације и мира у регион.

"Састанак је свакако користан. Он је у функцији припрема за Лондонски самит. Идеја одржавања самита с најважнијим земљама чланицама Европске уније је добра. Она сама по себи даје на знање да је ипак реална нека европска перспектива. Наравно, задовољни смо што је Србија у Стратегији о проширењу подцртана, заједно са Црном Гором, као земља која може да рачуна на чланство у ЕУ негде око 2025. године, али апсолутно подржавамо и све друге на Западном Балкану на том европском путу. Сматрамо да би то било веома добро и да то био фактор стабилизације и мира на Балкану, када би дошло до брзог чланства у ЕУ", казао је Дачић.

Казао је и да су на састанку информисани да Велика Британија изузетно посвећено ради на припреми самита у Лондону, упркос чињеници да су донијели одлуку о напуштању Евроспке уније.

"Од самита у Лондону очекујемо да буде наставак даљих договора, који су прошле године били у Трсту. То значи конкретизација и реализација одређених пројеката. Данашњи састанак је био коректан и није било никаквих проблема, осим тога што сам, као и увек, указао на то да је Европска унија нама написала да морамо да решимо билатералне спорове између наших земаља, па што они нису решили своје пре него што су ушли у ЕУ? Што се сада Хрватска и Словенија свађају око границе? Како то није важило раније, а сада ће важити за неке нове, али добро шта да радимо, нисмо ми ти који одређујемо правила", сматра Дачић.

Српски министар спољних послова оцијенио је и да је Министарски састанак Фонда за Западни Балкан одлична идеја, која је реализована уз протеклом периоду.

"По угледу на иницијативу Вишеградске групе је направљен Фонд за Западни Балкан, где свака држава има одређену квоту коју улаже. Предложићемо да се донесе одлука о дуплирању контрибуција како би смо имали више новца за разне пројекте", истакао је Дачић.

Нагласио је да Европска унија никада његовој земљи није званично дала до знања да је признање Косова услов за улазак у блок. Међутим, нагласио је посвећеност Србије да се пронађе рјешење за проблеме на релацији Београд - Приштина.

Министарство иностаних послова БиХ домаћин је састанка министара спољних послова Западног Балкана (ЊБ6). Теме министарског састанка су Стратегија за "вјеродостојну перспективу проширења и јачање ангажмана Европске уније са Западним Балканом", Имплементација резултата Самита у Трсту и припрема за Самит о Западном Балкану у Лондону. Састанку су присуствовали министри спољних послова ЊБ6 међу којима су и Екатарина Захариева, замјеница премијера и министер спољних послова Републике Бугарске и Кристиан Даниелсон, главни директор дирекције Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана