Dačić: Obustava istrage o napadu na Vučića međudržavni skandal

Srna
Dačić: Obustava istrage o napadu na Vučića međudržavni skandal

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da izjava poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sadika Ahmetovića da je premijer Srbije Aleksandar Vučić u Potočarima "napao sam sebe" najbolje govori o bošnjačkim političarima u BiH i ocijenio da je obustava istrage o tom napadu neviđen međudržavni skandal.

"Mržnjom i raspaljivanjem sukoba ne može se graditi mir i regionalna stabilnost. Prošlost ne možemo promeniti, ali možemo graditi budućnost, za to je neophodna ozbiljna i iskrena politika. Srbija je za to spremna, i to nije naša slabost kako neki misle, već velika prednost", poručio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je podsjetio da je Vučić otišao u Srebrenicu na poziv iz BiH, što "znači da je država domaćin dužna da brine o njegovoj bezbjednosti".

Prema Dačićevim riječima, u Evropi je gotovo nezabilježeno da je neki državnik napadnut na teritoriji druge zemlje na čiji poziv je došao.

"Treće, gde su bili domaćini, i Bakir i Sadik i ostali?", upitao je Dačić i dodao da se, nekoliko dana nakon toga, Bakir Izetbegović sa domaćinom /srpskim premijerom/ Aleksandrom Vučićem prošetao mirno Beogradom, čime je "Srbija pokazala šta znači ozbiljna država".

Dačić je upitao da li je moguće da godinu dana nakon napada i pokušaja ubistva Vučića za to niko nije odgovarao.

"Čak se i obustavljaju istrage o tome. Sve to je neviđeni međudržavni skandal", ukazao je Dačić, dodavši da srpske vlasti zato osnovano sumnjaju da je riječ o režiranom i organizovanom napadu.

Premijer Srbije napadnut je u julu prošle godine nakon komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici. Vučića je, prvo verbalno, a zatim i kamenicama, napala grupa ljudi u Potočarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana