Дачић: Четврта верзија резолуције - компромис?

Агенције
Дачић: Четврта верзија резолуције - компромис?

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је за РТС да је припремљен и четврти нацрт резолуције о Сребреници, који ће Србија добити у наредних неколико сати.

Најновија верзија још је ближа руском тексту резолуције, незванично сазнаје РТС.

Говорећи о претходној, трећој верзији, Дачић констатује да је главни циљ британске резолуције да се проблем рата сведе само на Сребреницу.

"Генерално гледано, то је настојање да се читава трагедија рата сведе на један догађај, односно један злочин, и сматрамо да се тиме не задовољава правда за све жртве", рекао је Дачић и додао да Влада Србије још није званично огалсила о новом документу.

Он је рекао да се земље чланице Савјета безбједности Уједињених нација још нису усагласиле око текста.

Он је рекао да би четврте верзија могла да представља компромисно рјешење са резолуцијом коју је поднијела Русија.

Према његовим ријечима, постоји могућност да се различите стране договоре или да се гласа за обе резолуције, а формално-правно могу и да одустану.

"Србија није фактор који о томе одлучује, ми нисмо чланица Савета Европе, нисмо чак ни добили позив за учешће у седници", казао је министар и додао да још увек није било разговора у Влади Србије да ли би неко представљао Србију на сједници СЕ.

Дачић је потврдио писање медија да се у трећој верзија резолуције Велике Британије о Сребреници осуђује тај геноцид, али признаје да је у том мјесту и околини, као и у цијелој Босни и Херцеговини, било невиних жртава на свим странама.

У докменту се признаје да је на свим странама рата било жртава сексуалног насиља, а изостављена је претходна тврдња о "десетинама хиљада жена, девојака, мушкараца и дечака", жртвама сексуалног насиља током сукоба у БиХ, укључујући Сребреницу.

Упитан када ће бити наставак прегвора са Приштином, Дачић је одговорио да не зна, али да пауза "неће бити дуга".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана