Dačić: Bošnjačka politika usmjerena na destabilizaciju regiona

Srna
Dačić: Bošnjačka politika usmjerena na destabilizaciju regiona

Beograd - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio da ukidanje mjera zabrane za ratnog zločinca Nasera Orića, optuženog za zločine nad Srbima na području Srebrenice, kao i izjava Bakira Izetbegovića kojom poredi Banjaluku i Novi Pazar, pokazuju da je politika bošnjačkih zvaničnika iz BiH usmjerena na destabilizaciju regiona i izazivanje sukoba sa Srbijom i srpskim narodom.

"Specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske su garantovani Dejtonskim sporazumom. Zato je svako poređenje sa Novim Pazarom, ustvari, poziv na promenu ustavnog uređenja Srbije i grubo mešanje u naše unutrašnje poslove. Srbija to ne dozvoljava nikome, pa neće ni Izetbegoviću", istakao je Dačić u saopštenju.

Dačić navodi da je Republika Srpska međunarodno garantovani entitet, ravnopravan sa drugim entitetom, a srpski narod je u BiH međunarodno priznat kao ravnopravan i konstitutivni, zajedno sa druga dva.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas u Novom Pazaru da ne smatra da je posjeta ovom gradu zaobilaženje zvaničnog Beograda i uporedio svoju posjetu ovom gradu sa posjetama najviših državnih zvaničnika Srbije Banjaluci.

"Ne vidim ništa sporno u ovoj posjeti, jer smo svi svjedoci da predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić često posjećuju Banjaluku i Trebinje, pa mi to ne smatramo zaobilaženjem Sarajeva. Ovo je ista stvar", rekao je Izetbegović, koji je lider SDA BiH.  

Srpsku Vladu formira Vučić, a ne neko sa strane

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da Vladu Srbije ne formira niko sa strane, već premijer i mandatar Aleksandar Vučić.
Dačić je u saopštenju naveo da izjava lidera Demokratske stranke /DS/ Bojana Pajtića da su SAD zabrinute zbog ruskog miješanja u formiranje Vlade Srbije predstavlja nevjerovatno licemjerje.

On je istakao da Vladu Srbije formira Vučić, zato što su o tome glasali građani Srbije koji su svakoga najbolje ocijenili, pa i Pajtića, koji je jedva prešao cenzus.

"A naš put se zna – ulazak u EU, prijateljstvo sa Rusijom i Kinom, partnerstvo sa uticajnim zemljama u svetu, kao što su SAD i Nemačka, a, pre svega, naš cilj je jaka, poštovana i razvijena Srbija", dodao je Dačić.

Reagujući na izjavu Pajtića, nakon povratka iz SAD sa konvencije američkih demokrata Hilari Klinton, Dačić je naveo da "demokratama Srbije nikada nije smetalo da stranci utiču na formiranje Vlade u Srbiji, dok su bili miljenici i eksponenti Zapada u Srbiji".

"Nije im smetalo kada su me 2008. godine zvali sa cele zapadne hemisfere da podržim Tadića, nije im smetao ni Papandreu, Štajnmajer, Aselborn, Moratinos, niti 2012. Ketrin Ešton, Riker i ostali. Sada Pajtiću navodno smeta ruski uticaj", dodao je Dačić.

Dačić pita Pajtića s kojim je to značajnim američkim i evropskim sagovornicima razgovarao u SAD, kada ništa tako nije čuo ni on, niti premijer Aleksandar Vučić, "ni od Bajdena, Kerija, Nulandove, Mogerinijeve, Merkelove, Olanda itd".

"Ni od koga. Naprotiv, svi su imali samo reči hvale za državnu politiku i put Srbije", istakao je Dačić.

Navodeći da Pajtiću smeta srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu, Dačić je upitao zašto Pajtić ne kaže da su sporazum o tome potpisali ruski ministar Šojgu i Dačić i to pred Borisom Tadićem i Dmitrijem Medvedevim, prilikom njegove posjete Srbiji.

"Kako tada Pajtiću to nije smetalo?", pita Dačić.

Predsjednik opozicione DS Bojan Pajtić, koji je u SAD prisustvovao konvenciji demokrata, rekao je da kod američkih i evropskih sagovornika sa kojima se sreo u SAD, priličnu nervozu stvara "okretanje Srbije ka Rusiji" i "miješanje Rusije u formiranje nove vlade Srbije".

Pajtić je za Glas Amerike rekao da kod tih sagovornika provijava bojazan da Srbija u određenom smislu menja kurs.

"Uz bazu u Nišu, uz zajedničke vojne vežbe, a ruskom vojskom usred krize u Ukrajini sve to stvara jednu sliku okretanja Srbije ka Rusiji, što stvara priličnu nervozu kod sagovornika i iz SAD i EU", naveo je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana