Дачић: Бошњачка политика усмјерена на дестабилизацију региона

Срна
Дачић: Бошњачка политика усмјерена на дестабилизацију региона

Београд - Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио да укидање мјера забране за ратног злочинца Насера Орића, оптуженог за злочине над Србима на подручју Сребренице, као и изјава Бакира Изетбеговића којом пореди Бањалуку и Нови Пазар, показују да је политика бошњачких званичника из БиХ усмјерена на дестабилизацију региона и изазивање сукоба са Србијом и српским народом.

"Специјални односи Србије и Републике Српске су гарантовани Дејтонским споразумом. Зато је свако поређење са Новим Пазаром, уствари, позив на промену уставног уређења Србије и грубо мешање у наше унутрашње послове. Србија то не дозвољава никоме, па неће ни Изетбеговићу", истакао је Дачић у саопштењу.

Дачић наводи да је Република Српска међународно гарантовани ентитет, равноправан са другим ентитетом, а српски народ је у БиХ међународно признат као равноправан и конститутивни, заједно са друга два.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић рекао је данас у Новом Пазару да не сматра да је посјета овом граду заобилажење званичног Београда и упоредио своју посјету овом граду са посјетама највиших државних званичника Србије Бањалуци.

"Не видим ништа спорно у овој посјети, јер смо сви свједоци да предсједник и премијер Србије Томислав Николић и Александар Вучић често посјећују Бањалуку и Требиње, па ми то не сматрамо заобилажењем Сарајева. Ово је иста ствар", рекао је Изетбеговић, који је лидер СДА БиХ.  

Српску Владу формира Вучић, а не неко са стране

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да Владу Србије не формира нико са стране, већ премијер и мандатар Александар Вучић.
Дачић је у саопштењу навео да изјава лидера Демократске странке /ДС/ Бојана Пајтића да су САД забринуте због руског мијешања у формирање Владе Србије представља невјероватно лицемјерје.

Он је истакао да Владу Србије формира Вучић, зато што су о томе гласали грађани Србије који су свакога најбоље оцијенили, па и Пајтића, који је једва прешао цензус.

"А наш пут се зна – улазак у ЕУ, пријатељство са Русијом и Кином, партнерство са утицајним земљама у свету, као што су САД и Немачка, а, пре свега, наш циљ је јака, поштована и развијена Србија", додао је Дачић.

Реагујући на изјаву Пајтића, након повратка из САД са конвенције америчких демократа Хилари Клинтон, Дачић је навео да "демократама Србије никада није сметало да странци утичу на формирање Владе у Србији, док су били миљеници и експоненти Запада у Србији".

"Није им сметало када су ме 2008. године звали са целе западне хемисфере да подржим Тадића, није им сметао ни Папандреу, Штајнмајер, Аселборн, Моратинос, нити 2012. Кетрин Ештон, Рикер и остали. Сада Пајтићу наводно смета руски утицај", додао је Дачић.

Дачић пита Пајтића с којим је то значајним америчким и европским саговорницима разговарао у САД, када ништа тако није чуо ни он, нити премијер Александар Вучић, "ни од Бајдена, Керија, Нуландове, Могеринијеве, Меркелове, Оланда итд".

"Ни од кога. Напротив, сви су имали само речи хвале за државну политику и пут Србије", истакао је Дачић.

Наводећи да Пајтићу смета српско-руски хуманитарни центар у Нишу, Дачић је упитао зашто Пајтић не каже да су споразум о томе потписали руски министар Шојгу и Дачић и то пред Борисом Тадићем и Дмитријем Медведевим, приликом његове посјете Србији.

"Како тада Пајтићу то није сметало?", пита Дачић.

Предсједник опозиционе ДС Бојан Пајтић, који је у САД присуствовао конвенцији демократа, рекао је да код америчких и европских саговорника са којима се срео у САД, приличну нервозу ствара "окретање Србије ка Русији" и "мијешање Русије у формирање нове владе Србије".

Пајтић је за Глас Америке рекао да код тих саговорника провијава бојазан да Србија у одређеном смислу мења курс.

"Уз базу у Нишу, уз заједничке војне вежбе, а руском војском усред кризе у Украјини све то ствара једну слику окретања Србије ка Русији, што ствара приличну нервозу код саговорника и из САД и ЕУ", навео је Пајтић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана