Да ли ће Могеринијева размрсити косовски чвор?

Агенције
Да ли ће Могеринијева размрсити косовски чвор?

Београд, Приштина - Да ли ће коначно рјешење између Београда и Приштине бити постигнуто за мандата високе представнице ЕУ Федерике Могерини и да ли је прољеће је "изгубљено" за наставак дијалога, аналитичари у Београду и Приштини виде различито.

Док приштински аналитичари тврде да би споразум између двије стране могао бити постигнут средином ове године, реалност је мало другачија, тврде стручњаци из Београда.

Избори за Европски парламент, који ће се одржати између 23. и 26. маја ће директно утицати на опште политичко усмјерење нове Европске комисије, што би у значајној мјери могло да промени однос Брисела према бројним спољнополитичким питањима.

Да ли ће промјена односа снага у новом Парламенту ЕУ имати утицаја на даљи ток преговора Београда и Приштине?

Избори за Европски парламент, који ће се одржати између 23. и 26. маја би у значајној мјери могли да промјене однос Брисела према бројним спољнополитичким питањима.

Колико ће избори имати утицај на преговоре, зависи једино од исхода гласања - уколико дође до пораста утицаја суверенистичких снага, односно оних структура које се залажу за већи утицај земаља чланица и за неодрицање од суверенитета у наредном периоду, то би могло ићи у корист Београда, сматра каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

Он је за Телеграф.рс рекао да се то види и у понашању неких странака у Европи, рецимо у Италији и Аустрији, које имају разумијевање за националне и државне интересе и Србије али и генерално држава у цјелини.

Да "све зависи" од гласања у ЕП слаже се и политиколог Рамуш Тахири који сматра да ЕУ тренутно нема интереса за постизање споразума, те да је "Могерини обавила свој посао" и да ће приступ дијалогу Приштине и Београда бити познат након нових избора.

"И Београд и Приштина желе да виде ко ће бити "главни" у Европи и гарант договора између Београда и Приштине", објашњава за Телеграф предсједник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић.

И Београд и Приштина желе да виде ко ће бити "главни" у Европи, ко ће бити гарант договора између Београда и Приштине, рекао је предјседник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић.

Послије одлуке предсједника Србије, Александра Вучића, који је предводећи српску делегацију у Бриселу, септембра 2018. године одлучио да неће доћи до заједничког састанка са високом представницом Федериком Могерини и председником тзв. Косова, Хашимом Тачијем, јер нема услова због понашања Приштине, дијалог је практично замрзнут.

Послије тога, Приштина је наставила да повлачи неразумне потезе, а један од њих је и подизање такси на српске производе на 100 одсто, што је наишло на осуду, како државног врха Србије, тако и доброг дијела представника ЕУ и САД.

Упркос апелима и притисцима са више страна, Приштина не да није повукла таксе, него је 7. марта ове године отишла корак даље и већином гласова усвојила Платформу за дијалог о коначном, инклузивном и правно обавезујућем споразуму за нормализацију односа Беогада и Приштине.

Послије одлуке предсједника Србије, Александра Вучића у септембру 2018. године одлучио да се не састаје са Хашимом Тачијем у Бриселу, дијалог је практично замрзнут.

Усвајањем платформе у којој се каже да једини исход дијалога може да буде признање Косова, не третирјући права и положај Срба и неалбанаца, прописивањем обавеза да се Србији наметне некаква ратна штета је забијање и последњег ексера у ковчег на дијалог између Београда и Приштине",  поручио је тада директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић.

Када ће преговори бити настављени, још увијек је неизвесно сматрају стручњаци, али тренутно ниједној страни није у интересу да се сада наставе и "на брзину" дође до рјешења.

"Потреба за дијалогом постоји. Он је прекинут односно замрзнут у једном стању гдје је почео да има врло значајне резултате. После тога је дошло до озбиљних политичких проблема и то не само између Беоргада и Приштине него и до проблема која су понашања преговарача изазвала у земљи, али и у региону. И то је стигло до једне врло опасне безбедносне тачке",  објашњава Јањић и додаје да није реално да прије октобра настави дијалог, који има за циљ да смири безбједносне тензије.

За сада нема никаквих момената у вези са наставком дијалога, а став Србије је познат и непромењен. Услов је укидање такси и враћање разговора на позицију на којој је заустаљен, без узимања у обзир Платформе и "максималистичког приступа Приштине".

Колико ће избори у ЕП имати утицај на преговоре, зависи једино од исхода гласања сматра каријерни дипломата Зоран Миливојевић.

"Нови моменат је најава председника Вучића да се очекује нова иницијатива Европљана односно Ангеле Меркел и Емануела Макрона, водећег двојца у Европској унији. Шта би то ново могло да се појави, ми за сада то не знамо, али је то једино што би могло евентуално да деблокира дијалог. Иначе, потпуно је јасно да од дијалога који би водила Могерини и та одлазећа екипа, нема ништа", објаснио је Миливојевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана