Da li će Erdogan održati predizborni skup u Sarajevu?

RTRS
Da li će Erdogan održati predizborni skup u Sarajevu?

I dok mediji bruje da će turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan 20. maja održati predizborni skup u Sarajevu, zvanične potvrde još nema. U Turskoj se 24. juna održavaju prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori, a Erdogan je već dobio odbijenicu pojedinih evropskih zemalja za održavanje političkog skupa.

U Njemačkoj i Austriji zabranjen, ali je zato u BiH i te kako moguć Erdoganov predizborni miting uoči prijevremenih izbora u toj zemlji. Iako bh. vlasti, bar zvanično, ništa ne znaju, Erdogan je prema pisanju turskih medija sve pripremio za veliki skup u Sarajevu. Zvanične potvrde o posjeti za sada ne stižu.

"Nemam nikakvu zvaničnu informaciju o dolasku Erdogana u Sarajevo, ali ako se to dogodi to će produbiti i ojačati naše veze sa BiH, jer želimo da BiH bude uspješna", rekao je Mehmet Šimšek, zamjenik premijera Turske.

"Još ne posjedujemo zvanične informacije o posjeti predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu. Kada budemo imali zvanične informacije podijelićemo ih s vama", navode iz Ambasade Turske u BiH.

Ako se u obzir uzme da gdje ima dima ima i vatre, kaže analitičarka Ivana Marić, vrlo je vjerovatno da su SDA i Bakir Izetbegović, koji imaju bliske odnose sa Erdoganom, oprezni u vezi sa najavom u medijima, jer znaju da će to izazvati velike diskusije i rasprave.

"Sa razlogom su oprezni, jer u BiH ne živi tako veliki broj turskih državljana, a posebno nema veliki broj bh. državljana koji bi mogli da glasaju za turske izbore, tako da ne vidim razlog zašto bismo dozvolili da bilo ko radi svoje predizborne skupove u BiH", smatra Ivana Marić, politička analitičarka.

Skup kojem bi, kako se spekuliše, trebalo da prisustvuje više hiljada turskih državljana iz evropskih zemalja u kojima je isti zabranjen, prvenstveno bi bio šamar građanima BiH, koji bi zarad koristi uskog kruga ljudi oko SDA trpili kritike Evropske unije i drugih, smatra Marićeva. Da Erdoganov predizborni miting u Sarajevu predstavlja provociranje Evropske unije, smatraju čak i pojedine federalne stranke. Ipak, u SDA za sada ćute.

Istovremeno, u Srpskoj su svjesni aspiracija Turske.

"Njihova navijačka pozicija vezano za isključivo podršku Bošnjacima koju vidimo na svakom koraku nama ne godi, ali svakako je nemoguće ignorisati činjenicu da je Turska prisutna i da ona iskazuje podršku naravno Bošnjacima ovdje i svojim aspiracijama na ovom prostoru, to smo mi svjesni, ali isto tako smatramo da je nedodirljivo da se petljaju u naše ljubavi prema Srbiji, Rusiji i prema nekim drugim mjestima", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Ono što je simptomatično i na šta mnogi ukazuju jeste i činjenica da Erdoganov dolazak ne bi bio samo u svrhu kampanje u toj zemlji, već i one za predstojeće izbore u BiH. Jer, SDA bi 26. maja trebalo da objelodani ime svog kandidata za bh. Predsjedništvo.

Ostaje samo pitanje koliko bi ove "SDA-Erdogan" relacije politički mogle koštati BiH na evropskom planu?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana