DW: Referendum u Srpskoj je prošao – šta sada?

Dojče vele
DW: Referendum u Srpskoj je prošao – šta sada?

Rezultat referenduma u RS nije iznenadio jer, referendumi se u regionu ne koriste za produbljivanje demokratije, već za učvršćivanje neke političke pozicije.

To ocjenjuje Dojče vele, uz analizu pitanja da li će se tenzije u BiH nastaviti.

Referendum je bio i prošao, ali pitanje koje se sada postavlja glasi: Da li će okončanje referenduma smanjiti napetost u Bosni i Hercegovini ili će ipak doći do produžetka tenzija?

Dragan Đukanović, potpredsjednik beogradskog Centra za spoljnu politiku, za DW ocjenjuje da će se sada ući u situaciju “u kojoj neće doći do eskalacije napetosti, ali svakako neće doći ni do smirivanja situacije".

“Sada je najvažnije da ne dođe do dodatne eskalacije. A što se tiče reakcija na referendum, pre svega moramo videti kakva će biti reakcija visokog predstavnika, a zatim Suda i Tužilaštva BiH. Ali sve je to sada u domenu spekulacija, jer postoje brojne presude Ustavnog suda BiH koje nisu poštovale ni hrvatska i bošnjačka strana", podsjeća Đukanović.

Reakcija Zapada – izbor loših opcija

Međunarodna zajednica je ovim referendumom dobila ćušku, i sada ćemo vidjeti kakva će biti njihova reakcija, ocjenjuje za DW politikolog Duško Radosavljević.

“Problem je što ne znam šta bi bila odgovarajuća reakcija nakon referenduma. Vi danas ne možete da se pravite da se ništa nije desilo i da možda u nekom trenutku ovo neće biti iskorišćeno za neki novi referendum. A ako pokrenete neke teže sankcije, to će takođe biti zapaljiva situacija. U svakom slučaju, mislim da će morati da uslede neke makar kozmetičke sankcije; sad, da li je kozmetičko kažnjavanje ako tražite da se smeni, recimo, predsednica vlade RS Željka Cvijanović ili će se možda ići i na smenu predsednika RS Milorada Dodika – to je već pitanje odlučnosti. Ali, kako da sada visoki predstavnik kazni Dodika ako ovaj za svoje poteze ima podršku Moskve? A ako to uradite, ne očekujete valjda će Bakir Izetbegović reći da mu je žao ili će trijumfalno reći da je pobedila njegova politika? A onda se u Mostaru može pojaviti vođa Hrvata koji može reći evo vidite šta rade po Bosni, i mi bi trebalo isto da uradimo kao RS. Zato mislim da sada nijedan potez nije dovoljno dobar", smatra Radosavljević.

Otvoren referendumski mehanizam

Književnik Vladimir Kecmanović kaže za DW da će “međunarodnoj zajednici, na neki način, biti olakšana situacija činjenicom da sam predmet referenduma nije nešto od čega zavisi funkcionisanje ni Republike Srpske, ni Bosne i Hercegovine. Danas se jednostavno ništa neće desiti zbog rezultata ovog referenduma. Ono što je donekle nezgodno za bošnjačku stranu i međunarodnu zajednicu je što ovaj referendum otvara jedan mehanizam za referendumsko odlučivanje o ozbiljnijim i nezgodnijim pitanjima“.

“Pretnje secesijom, nestabilna politička situacija, i međusobne pretnje, postale su prepoznatljiv znak BiH. Bosna i Hercegovina je svakako država koja ne funkcioniše, i mislim da je jedno od rešenja možda neka međunarodna konferencija o Bosni i Hercegovini", ističe Duško Radosavljević. “Jer, neko rešenje za funkcionalnu državu mora da se pronađe. Čini mi se da nikome u svetu nije interes da se BiH dalje cepa. Ali, vidite da se s vremena na vreme pojavljuju neke sile, ili regonalni igrači, koji podgrevaju nečije nade u Bosni i onda ulazimo u probleme“.

Dragan Đukanović misli da je protekli referendum “bio lakmus-papir rukovodstva RS za neke buduće referendume – najpre o nadležnostima koje su proteklih decenija prenete s entiteta na nivo države, a potom možda i o nekom drugom statusu RS. Ali, s obzirom na konstelaciju međunarodnih odnosa, mislim da to ipak neće biti moguće“.

Ko je odgovoran za referendum?

Kako međunarodna zajednica nije uspjela da spreči referendum, proteklih dana se moglo čuti da će reakcije uslijediti nakon referenduma. U tom konktestu govori se i o hapšenju predsjednika RS Milorada Dodika. Vladimir Kecmanović smatra da do hapšenja neće doći. “A što se tiče krivičnih prijava, to nije prvi put da se preti krivičnim prijavama protiv Dodika. Mislim da će se možda nešto i desiti u tom smislu, ali da to neće biti nešto žestoko i da će brzo pasti u zaborav. Mislim da je važno napomenuti da je i ovaj referendum, kao i onaj o pravosuđu koji nije održan, bio reaktivni i posledica pritiska druge strane. Republika Srpska stalno ponavlja da se drži Dejtonskog sporazuma, a reaguje onda kada Dejtonom garantovana prava bivaju ugrožena".

Beogradski mediji dosta pažnje su posvetili i izjavi Bakira Izetbegovića, koji navodi da će “Milorad Dodik doživjeti sudbinu Sadama, Miloševića i Gadafija". Vladimir Kecmanović smatra da je Bakir Izetbegović “lično najodgovorniji za održavanje ovog referenduma, jer je ta rasprava o ukidanju datuma praznika RS potekla od njega – i zbog jedne simboličke stvari je sada otvorio pitanje izjašnjavanja i o drugim stvarima. Od njega je stoga očekivano da je ljut, ali umjesto na sebe, ljut je na drugu stranu, i zato sada daje neodmjerene i nerealne izjave. A što se tiče očekivanja bošnjačke strane od Zapada, ona su nerealna i, ako mene pitate, ta nerealna očekivanja od Zapada su u dobroj mjeri i proizvela rat u Bosni. Svaki put se nanovo pokazuje da Zapad nije prijatelj bošnjačke strane, ali vrlo vješto njima manipuliše“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana