DW: Референдум у Српској је прошао – шта сада?

Дојче веле
DW: Референдум у Српској је прошао – шта сада?

Резултат референдума у РС није изненадио јер, референдуми се у региону не користе за продубљивање демократије, већ за учвршћивање неке политичке позиције.

То оцјењује Дојче веле, уз анализу питања да ли ће се тензије у БиХ наставити.

Референдум је био и прошао, али питање које се сада поставља гласи: Да ли ће окончање референдума смањити напетост у Босни и Херцеговини или ће ипак доћи до продужетка тензија?

Драган Ђукановић, потпредсједник београдског Центра за спољну политику, за DW оцjењује да ће се сада ући у ситуацију “у којој неће доћи до ескалације напетости, али свакако неће доћи ни до смиривања ситуације".

“Сада је најважније да не дође до додатне ескалације. А што се тиче реакција на референдум, пре свега морамо видети каква ће бити реакција високог представника, а затим Суда и Тужилаштва БиХ. Али све је то сада у домену спекулација, јер постоје бројне пресуде Уставног суда БиХ које нису поштовале ни хрватска и бошњачка страна", подсjећа Ђукановић.

Реакција Запада – избор лоших опција

Међународна заједница је овим референдумом добила ћушку, и сада ћемо видjети каква ће бити њихова реакција, оцjењује за ДW политиколог Душко Радосављевић.

“Проблем је што не знам шта би била одговарајућа реакција након референдума. Ви данас не можете да се правите да се ништа није десило и да можда у неком тренутку ово неће бити искоришћено за неки нови референдум. А ако покренете неке теже санкције, то ће такође бити запаљива ситуација. У сваком случају, мислим да ће морати да уследе неке макар козметичке санкције; сад, да ли је козметичко кажњавање ако тражите да се смени, рецимо, председница владе РС Жељка Цвијановић или ће се можда ићи и на смену председника РС Милорада Додика – то је већ питање одлучности. Али, како да сада високи представник казни Додика ако овај за своје потезе има подршку Москве? А ако то урадите, не очекујете ваљда ће Бакир Изетбеговић рећи да му је жао или ће тријумфално рећи да је победила његова политика? А онда се у Мостару може појавити вођа Хрвата који може рећи ево видите шта раде по Босни, и ми би требало исто да урадимо као РС. Зато мислим да сада ниједан потез није довољно добар", сматра Радосављевић.

Отворен референдумски механизам

Књижевник Владимир Кецмановић каже за DW да ће “међународној заједници, на неки начин, бити олакшана ситуација чињеницом да сам предмет референдума није нешто од чега зависи функционисање ни Републике Српске, ни Босне и Херцеговине. Данас се једноставно ништа неће десити због резултата овог референдума. Оно што је донекле незгодно за бошњачку страну и међународну заједницу је што овај референдум отвара један механизам за референдумско одлучивање о озбиљнијим и незгоднијим питањима“.

“Претње сецесијом, нестабилна политичка ситуација, и међусобне претње, постале су препознатљив знак БиХ. Босна и Херцеговина је свакако држава која не функционише, и мислим да је једно од решења можда нека међународна конференција о Босни и Херцеговини", истиче Душко Радосављевић. “Јер, неко решење за функционалну државу мора да се пронађе. Чини ми се да никоме у свету није интерес да се БиХ даље цепа. Али, видите да се с времена на време појављују неке силе, или регонални играчи, који подгревају нечије наде у Босни и онда улазимо у проблеме“.

Драган Ђукановић мисли да је протекли референдум “био лакмус-папир руководства РС за неке будуће референдуме – најпре о надлежностима које су протеклих деценија пренете с ентитета на ниво државе, а потом можда и о неком другом статусу РС. Али, с обзиром на констелацију међународних односа, мислим да то ипак неће бити могуће“.

Ко је одговоран за референдум?

Како међународна заједница није успjела да спречи референдум, протеклих дана се могло чути да ће реакције услиједити након референдума. У том конктесту говори се и о хапшењу предсједника РС Милорада Додика. Владимир Кецмановић сматра да до хапшења неће доћи. “А што се тиче кривичних пријава, то није први пут да се прети кривичним пријавама против Додика. Мислим да ће се можда нешто и десити у том смислу, али да то неће бити нешто жестоко и да ће брзо пасти у заборав. Мислим да је важно напоменути да је и овај референдум, као и онај о правосуђу који није одржан, био реактивни и последица притиска друге стране. Република Српска стално понавља да се држи Дејтонског споразума, а реагује онда када Дејтоном гарантована права бивају угрожена".

Београдски медији доста пажње су посветили и изјави Бакира Изетбеговића, који наводи да ће “Милорад Додик доживјети судбину Садама, Милошевића и Гадафија". Владимир Кецмановић сматра да је Бакир Изетбеговић “лично најодговорнији за одржавање овог референдума, јер је та расправа о укидању датума празника РС потекла од њега – и због једне симболичке ствари је сада отворио питање изјашњавања и о другим стварима. Од њега је стога очекивано да је љут, али умјесто на себе, љут је на другу страну, и зато сада даје неодмјерене и нереалне изјаве. А што се тиче очекивања бошњачке стране од Запада, она су нереална и, ако мене питате, та нереална очекивања од Запада су у доброј мјери и произвела рат у Босни. Сваки пут се наново показује да Запад није пријатељ бошњачке стране, али врло вјешто њима манипулише“.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана