DNS popušta, konačan dogovor iduće sedmice

nezavisne.com
DNS popušta, konačan dogovor iduće sedmice

Banjaluka - Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj sljedeće sedmice postići će konačan dogovor o zajedničkom kandidatu za predsjednika RS na predstojećim izborima, a kako stvari sada stoje, to će vjerovatno biti Željka Cvijanović, aktuelni premijer RS.

Prema nezvaničnim informacijama, protiv kandidature Cvijanovićeve trenutno su jedino u DNS-u, ali će, gotovo je sigurno, popustiti i izabrati jednu od funkcija koja im je ponuđena, te nakon izbora, ukoliko pobijedi blok SNSD-DNS-SP, dati "svog" čovjeka za premijera RS, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH ili predsjednika Narodne skupštine RS.

Marko Pavić, lider DNS-a, juče je praktično potvrdio ove nezvanične informacije, ističući istovremeno da razgovori sa SNSD-om o kandidatima teku u dobroj atmosferi i da se u velikom dijelu slažu o svim pitanjima.

"Vi ste već čuli iz SNSD-a da oni očekuju obje funkcije. Mi nemamo ništa protiv toga, ali ako ćemo mi prvi birati jednu od tri funkcije, između predsjednika Vlade RS, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i predsjednika Narodne skupštine RS, mi se nećemo protiviti i mi ćemo to podržati", rekao je Pavić.

Na početku razgovora vladajuće koalicije, koji su otpočeli u ponedjeljak, prema nezvaničnim informacijama, DNS je zastupao stav da njima treba da pripadne jedna od pojedinačnih kandidatura, tačnije da treba ići s kandidatom koji sasvim sigurno može odnijeti pobjedu nad Vukotom Govedaricom, liderom SDS-a, koji je još ranije u ime opozicionog bloka kandidovan za predsjednika RS.

Sama Cvijanovićeva juče nije željela da otkriva više detalja, najavljujući da će sve uskoro biti poznato, te da ukoliko dogovor ne bude ozvaničen iduće nedjelje, da će to biti svakako u narednih deset do 15 dana.

"Ukoliko koalicioni partneri smatraju da naš kandidat ima manje šanse za pobjedu i imaju relevantne dokaze i istraživanja na kojima se te procjene baziraju, mi smo spremni na dogovor. DNS neće po svaku cijenu tražiti da ide sa svojim kandidatom ukoliko nemamo procjenu da je apsolutno sigurna njegova pobjeda", rekli su nam juče pojedinci u DNS-u, a nakon toga stiglo je i saopštenje iz ove stranke.

U saopštenju se navodi da pitanje zajedničkih kandidata treba riješiti na način da se predlože zajednički kandidati koji imaju najveći rejting u biračkom tijelu, te da je najbitnije da se očuvaju stabilnost i razvoj RS.

Ono što je zasad manje-više sigurno je da DNS i dalje zastupa stav da Ujedinjena Srpska Nenada Stevandića prije izbora ne ulazi u koaliciju, odnosno da se s njom ne potpisuje nikakav sporazum prije izbora, te da se barem zvanično s njima ne pregovara o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima.

Povodom pregovora vladajuće koalicije, juče se oglasio i Petar Đokić, lider SP, najavljujući da će iduće sedmice aktuelna vladajuća koalicija u javnost izaći sa zajedničkim kandidatima za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH.

"Do ove nedjelje stranke će na svojim organima definisati stavove, a naredne sedmice će se sastati na završnom sastanku i izaći s imenima", rekao je Đokić, dodajući da i SP ima spremne svoje kandidate za obje funkcije, ali da će sve zavisiti od dogovora naredne sedmice.

Đokićevu izjavu o kandidatima SP-a za obje funkcije u koaliciji, ali i u političkim krugovima, ne smatraju ozbiljnom i vjerovatno se radi o puštanju "političkih balona" i dodvoravanju vlastitom biračkom tijelu.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom razgovora koalicije "ljestvicu je podigla" i Socijalistička partija u kojoj tvrde da će imati daleko veći broj glasova nego za prošle izbore te da shodno tome treba da im pripadne daleko više pozicija.

Kada su u pitanju pojedinačne funkcije, ono što je zasad sigurno jeste da će Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, biti kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH iz RS, te da će se za tu poziciju boriti protiv Mladena Ivanića, počasnog predsjednika PDP-a i aktuelnog srpskog člana Predsjedništva BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana