DNK i svjedoci ukinuli presudu specijalcima

Nebojša Tomašević
DNK i svjedoci ukinuli presudu specijalcima

Banjaluka - Vrhovni sud RS ukinuo je prvostepenu presudu trojici bivših pripadnika Specijalne jedinice policije MUP-a RS i njihovom saradniku kojom su bili osuđeni na ukupno 42 godine zatvora za pljačku oko 616.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Sudije Vrhovnog suda utvrdile su da je u procesu vođenom pred sudskim vijećem Okružnog suda u Banjaluci došlo do bitnih povreda krivičnog postupka i naložile da suđenje bude ponovljeno. Na osnovu te odluke na optuženičku klupu u sudnici će ponovo sjesti bivši specijalci Vladan Malić (35) i Goran Paraš (30) iz Banjaluke i Aleksandar Popović (32) iz Kotor Varoša, te njihov saradnik i suvlasnik auto-kuće "Kvatro" Oleg Banda (33) iz Banjaluke. Ukinutom presudom Malić, Paraš i Popović osuđeni su na po 11, a Banda na devet godina zatvora za pljačku i nedozvoljeno posjedovanje oružja. Iako ih je optužnica teretila za organizovani kriminal, prvostepeni sud je tu optužbu odbacio.

Sekretar Vrhovnog suda RS Jelena Despotović pojasnila je da je presuda ukinuta nakon što su uvažene žalbe odbrane optuženih.

- Predmet je vraćen banjalučkom Okružnom sudu na ponovno suđenje - rekla je Despotovićeva.

Vrhovni sud RS je razmatrajući žalbe odbrane, između ostalog, utvrdio da je osnovan prigovor da je tokom saslušanja svjedoka pokajnika koji su kao saizvršioci bili osumnjičeni u ovom slučaju povrijeđen Zakon o krivičnom postupku.

- Utvrđeno je da su osnovani argumenti odbrane da su u prvostepenoj presudi izostali razlozi u pogledu prigovora odbrane da biološki tragovi koji su slati na vještačenje na Biološki fakultet u Beograd nisu dostavljani u skladu sa pravilima o načinu prikupljanja, pakovanja i transportovanja. Osim toga, između glavnih pretresa bilo je pauza dužih od 30 dana, a ročišta su nastavljana suprotno zakonskoj proceduri - navedeno je u obrazloženju odluke Vrhovnog suda RS.

Ovom odlukom naloženo je prvostepenom sudu da ponovo u skladu sa zakonom sasluša svjedoke pokajnike, odnosno saučesnike osuđenih i da otkloni utvrđene povrede krivičnog postupka.

U Republičkom javnom tužilaštvu, koje je predlagalo da bude potvrđena prvostepena presuda, njeno ukidanje nisu željeli da komentarišu.

- Dobili smo rješenje Vrhovnog suda RS kojim se uvažavaju žalbe branilaca optuženih i predmet vraća prvostepenom sudu na ponovno suđenje. Imajući u vidu kodeks tužilačke etike, ne možemo komentarisati sudske odluke - rekli su u tužilaštvu.

Ni branioci četvorice optuženih zasad nemaju šta da kažu. Popovićev advokat Aleksandra Metlić i Jasminka Jovišević, koja zastupa ostale, kažu da nisu dobile rješenje Vrhovnog suda RS i da ga stoga ne mogu ni komentarisati.

Prvostepenom presudom Malić, Paraš, Popović i Banda proglašeni su krivim da su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banjaluka - Gradiška "audijem A6" presreli kolonu vozila koja su prevozila novac Unikredit banke iz Banjaluke u Zagreb. Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju "zoljom" natjerali su radnike agencije za obezbjeđenje "Sektor sekjuriti" da otvore tovarni prostor kombija iz koga su ukrali 616.548 KM. Tokom pljačke od rikošeta je ranjen radnik "Sektor sekjuritija" Đurađ Bajić.

U ovom slučaju bivši specijalci Goran Janjuz iz Kozarske Dubice i Željko Inđić iz Bratunca osuđeni su na po pola godine zatvora. Kazne su im izrečene na osnovu sporazuma o priznanju krivice u sklopu kojeg su pristali i da svjedoče protiv optužene četvorke. Bivši radnik agencije "Sektor sekjuriti" Danijel Kuzmić iz Kotor Varoša, koji je pljačkašima dojavio informacije o transportu i kada je krenuo konvoj s novcem, osuđen je na tri godine zatvora na osnovu istog aranžmana sa tužilaštvom.

Još godina pritvora

Optužena četvorka uhapšena je 13. januara 2016. godine i od tada se nalazi u pritvoru.

Iako je rješenjem Vrhovnog suda RS ukinuta prvostepena presuda, pritvor im je produžen najduže za godinu. Vrhovni sud smatra da postoje naročite okolnosti koje krivično djelo čine tako teškim da bi puštanje optuženih na slobodu predstavljalo stvarnu prijetnju narušavanja javnog reda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana