ДФ излази из опозиционе хладовине и примиче се СДА

nezavisne.com
ДФ излази из опозиционе хладовине и примиче се СДА

Сарајево - У Демократској фронти (ДФ) све је гласнија струја која мисли да не треба више сједити у хладовини опозиције јер су гласачи на протеклим изборима дали повјерење страначком програму и да они очекују да се он и реализује.

Извор “Независних” каже да се унутар ДФ-а води велика расправа да ли остати у опозицији још четири године или се приклонити позицији, односно ући у коалицију са СДА. По нашим сазнањима, људи блиски лидеру странке Жељку Комшићу и хрватском члану Предсједништва БиХ све су гласнији у захтјевима да ова странка уђе у власт.

Подсјећамо, Предсједништво ДФ-а је на неки начин отворило пут ка одлуци да странка иде у формирање власти са СДА и другим националним странкама кад је ријеч о нивоима ФБиХ и БиХ. Наиме, прошле седмице је на сједници Предсједништва ове странке формирана радна група која је добила задатак да направи закључке које би у наредним данима разматрало ово партијско тијело и на концу се изјаснило о њима.

Самер Решидат, потпредсједник ДФ-а, казао је за “Независне” да радна група, а ни Предсједништво странке, неће одлучивати о томе хоће ли остати у “бх. блоку”, као што се већ данима пише и сепекулише у јавности.

“Радна група ће донијети одређене закључке које ће Предсједништво разматрати. Стрпите се мало. То су важне ствари и не могу се одлуке доносити напречац”, каже Решидат, који истиче да је његово лично мишљење да странка не треба више да дјелује опозиционо и да треба прихватити одговорност и провести програм који је током избора представљала бирачима.

“То је наша обавеза. Не можемо себи приуштити да четири године будемо опозиција јер из те позиције не можемо радити на реализацији нашег програма”, објашњава Решидат.

Да он није усамљен у свом ставу, показују и изјаве које су претходних недјеља давали високи званичници ДФ-а, па на неки начин и сам лидер Жељко Комшић, али и генерални секретар Златко Милетић, који је јавно рекао да сматра да остати у опозицији није рјешење и да ће им, уколико то ураде, гласачи то “наплатити” на наредним изборима.

Такође, Предраг Којовић, лидер Наше странке, рекао је медијима да је њихова велика жеља да ДФ остане у “бх. блоку” и да су учинили све што су могли да их у њему задрже.

“Али, одлука је на њима и, каква год да буде, ми ћемо је поштовати. Оно што сматрам неподношљивим, па и некоректним, је управо ово стање, које траје необјашњиво дуго и штети идеји 'бх. блока'. Стање у којем нема састанака 'бх. блока' јер се заказани отказују у посљедњи час, а нови термини се не нуде, притом се комуникација ДФ-а са СДП-ом и Нашом странком највећим дијелом одвија путем медија, и то на начин који некоме ко не прати политичка догађања у БиХ сугерише да смо им ми политички противници, а не савезници и партнери”, истиче Којовић.

На све ово Решидат констатује да му није јасна нервоза Којовића, те да они не одлучују о томе хоће ли изаћи из поменутог блока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана