Цвијнаовић: Пакет мјера за јули предвиђа одређено повећање плата свима у Српској

Срна
Цвијнаовић: Пакет мјера за јули предвиђа одређено повећање плата свима у Српској

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић најавила је да ће пакет мјера који Влада спрема за јули значити одређено повећање плата свима у Српској.

“Наш циљ је озбиљан раст БДП-а, бар до пет одсто и постоје пројекције за тако нешто”, истакла је Цвијановићева, напоменувши да Српска стално биљежи раст изворних прихода, нема никакав финансијски проблем и све обавезе редовно извршава.


Она је подсјетила да је повећан аграрни буџет пољопривреди, да се сада иде и са повећањем плата, те да се ушло и у реални и у јавни сектор.

“Што се тиче пензија све је послагано, исто као и код социјалних давања. Увели смо нова права за незапослене породиље од 405 КМ, од јула имамо и права по питању цивилних инвалиднина, а увели смо и жене жртве рата у законско рјешење”, нагласила је предсједник Владе Српске.

Она је навела да је утврђен сет мјера који је дао резултате и даваће их додатно у будућем периоду.

“Имамо чврсте договоре са пословном заједницом, синдикатом, са нашим социјалним партнерима, свим групацијама и они знају шта ми радимо и идемо напријед”, рекла је Цвијановићева за АТВ.

Коментаришући тврдње лидера НДП-а Драгана Чавића да је могуће повећање пензија у Српској од десет одсто, Цвијановићева је рекла да нема намјеру да се бави таквом тезом, те да је реално било могуће оно што је Влада до сада урадила.

“Влада је у договору са Удружењем пензионера имала постепено повећање пензија. Имаћемо још једну интервенцију, што наши пензионери знају и захваљујем им се што о томе не причају у јавности. Након те интервенције ћемо другачије послагати ствари, мораћемо још једном реаговати према онима којима су пензије најниже, након чега би опет ишли у оваква редовна повећања”, истакла је Цвијановићева.

Она је навела да ће пензије са новом владом, такође, расти и након избора.

“То ће се дешавати у континуитету на начин да су пензионери сигурни да ће сваки пут добити пензије на вријеме и да ће сваких неколико мјесеци услиједити повећање. Нико нема користи од повећања од десет одсто ако се то сад деси и онда три мјесеца чекате своју пензију. То је сценарио од којег ја апслутно бјежим, и који нисам хтјела ни да договарам нити да проводим зато што је то нереално”, објаснила је Цвијановићева.

Она је указала на лошу чињеницу да је мање од осам одсто пензионера у пензионом фонду по основу пуног радног стажа, те да су све друго пензије по основу разних права, која су настала након рата и која су такође била нужна.

“Кроз неколико корака, у мом мандату за четири године дошли смо до повећања пензија од 20 одсто. Имамо план како се иде даље, али не желим да систем ставимо на кољена зато што смо дали нереална обећања”, нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о предстојећим изборима, Цвијановићева је истакла да платформа коју она заступа као кандидат коалиције СНСД-ДНС-СП за предсједника Републике на предстојећим изборима подразумијева извјесност, сигурност и стабилност.

“Знамо шта радимо, немамо времена за било какве експерименте и сматрам да је протупонуда чисти експеримент у односу на ово што сам радила и што намјеравам да радим”, поручила је Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Она је појаснила да њена тврдња да ће побиједити на изборима за предсједника Републике произилази из плана и комуникације коју има са грађанима Републике Српске.

“Иза нас је неколико тешких година у којима смо успјели да тотално окренемо финансијску слику Српске и да данас говоримо о Републици која испуњава све своје обавезе, повећава пензије, која ће повећавати и плате, која повећава подстицаје за пољопривреду, уводи нове социјалне мјере и све то ради са лакоћом, без икавог финансијског оптерећења”, истакла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да се не смије дозволити да избори поремете извршавања дневних обавеза, те поручила да ту неће бити никаквих проблема.

“Идемо у кампању, да кажемо каква је наша политичка понуда, а то је стабилна Република Српска, јаке инстутиције, одлуке које се доносе у Бањалуци, а не у Сарајеву. У Сарајеву се може координисати за све оно што нам је важно и треба да се координише, али аутономност коју имамо мора да се задржи у Бањалуци”, рекла је Цвијановићева и додала да нема обезвређивања институција и играња са становништвом у Српској.

Она је нагласила да грађани хоће стабилност и извјесност, хоће да знају шта ће се дешавати у наредном периоду.

“Ако смо сада рекли да смо остварили рекордан број запослених 2017. године, они хоће да знају шта ће се дешавати 2018. и 2019. године. О тој извјесноти говорим. То су позитивни трендови које морамо задржати и морамо доћи до броја када се види економски раст и кад се он одрази на тржиште радне снаге”, истакла је Цвијановићева.

На питање да ли може бити бољи предсједник Републике од Милорада Додика, Цвијановићева је оцијенила да је Милорад Додик дао једну нову димензију позицији предсједника Републике, што је тешко стићи и задржати.

“Он је показао шта заправо значи бити предсједник Републике, да је то озбиљна позиција, да можете да будете неко ко заједно са Владом и Народном скупштином обезбјеђујете јединство институција”, рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су то сви схватили, осим опозиција, која је избјегавала контакт са својим институцијма, и то не само представници опозиције у Сарајеву него и они који су у Бањалуци.

Цвијановићева је рекла да је захвална предсједнику Републике што су као Влада имали праву адресу којој су могли да се обрате.

“Имали смо толико тешких периода, било је тешких одлука и то је било мјесто гдје смо могли да се консултујемо и уз укључивање наших посланика заиста смо дјеловали као један велики институционални тим Републике Српске”, констатовала је Цвијановићева.

Она је напоменула да је била предсједник Владе свим грађанима, а да тамо гдје није било одјека на локалном нивоу, у срединама гдје је на власти опозиције, није било до ње.

Цвијановић: Приједлог СДС-а о акцизама – политикантство

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је да је приједлог СДС-а о измјенама и допунама закона о акцизама политикантство, те истакла да није сигурна да им у томе партнери могу бити ХДЗ и СДА који су, такође, на власти.

Цвијановићева је нагласила да је Влада Српске свој дио посла урадила када је ријеч о одржавању свих аранжмана и обезбјеђивању неопходних услова за добијање средстава за изградњу ауто-путева.


“Урадили смо све да бисмо све те аранжмане одржале живим и да бисмо обезбиједили даље кретање, градњу... Ако неко хоће сада да то сруши - нека руши”, рекла је Цвијановићева вечерас за АТВ, коментаришући приједлог СДС-а о стављању ван снаге закона којим су у децембру прошле године путарине повећане за 15 фенинга плус ПДВ.

Она је истакла да је гориво свугдје скупо, али да није у рукама Владе Српске да мијења цијену горива, осим на начин који је законски прописан.

Премијер Српске је подсјетила да је у оквиру ресорних министарстава разговарано са дистрибутерима и да је договорено одређено смањење цијене горива која варира у различитим дијеловима Републике.

Она је нагласила да је повећање акциза утицало на прво повећање цијене горива, али да су остала повећања условљена цијеном нафте на глобалном тржишту.

Говорећи о протестима грађана незадовољних цијеном горива, Цвијановићева је нагласила да свако има право да изрази своје незадовољство на јасно прописане начине, али да нема право да тиме “зауставља живот грађанима који неће да протестују”.

“Никада нисам видјела, нити је ико на планети, да неко може да заустави амбулантно возило. Шта да је неко умро чекајући само зато што неко хоће да прави перформанс од тога?”, упитала је Цвијановићева.

Коментаришући однос представника институција Републике Српске и представника Српске на нивоу БиХ протеклих година, Цвијановићева је рекла да је Српска тражила и очекивала сарадњу, те да не прихвата одговорност за њено непостојање.

Она је истакла да је Влада упутила много дописа представницима Републике Српске на нивоу БиХ да не могу да доносе одлуке без сагласности Српске, али да никада нису добили адекватан одговор, те да су све њихове активности служиле за обрачун са институцијама и функционерима Републике Српске.

“Доносили су кључне одлуке, а да се нису са нама консултовали. Само политичком дилетанту или некоме ко не разумије шта је у интересу грађана пало би на памет да оде и усваја неки механизам координације у којем прописује шта раде институције Српске у којим областима и на који начин, а да се нису консултовали с нама, нити нас обавијестили да то усвајају”, рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су представници Српске који су на власти на нивоу БиХ блокирали процесе, да су потписали Реформску агенду у којој се наводи да треба приватизовати “Електропривреду”.

“То није наш политички став, то није став институција Републике Српске. Ко им је дао право да преузимају такве обавезе а да никога нису питали?”, пита Цвијановићева.

Она је нагласила да никада неће прихватити тезу да је Сарајево надређено Бањалуци, што су покушавали показати представници Српске на нивоу БиХ, те оцијенила да је ово први пут да нема сарадње представника Српске на нивоу БиХ са институцијама Српске.

Цвијановићева је подсјетила на период када је СНСД био у власти на нивоу БиХ, али не и Српске, истичући да нису игнорисане институције Српске.

Она је навела да је у интересу грађана да представници Српске са оба нивоа добро функционишу и заједно трасирају пут без обзира што припадају различитим политичким гарнитурама.

“У интересу Републике Српске је да се уважавају ставови њених институција. Представници Српске, без обзира из које су партије, обавезни су када дјелују на нивоу Сарајева, због уставних надлежности, да поштују оно што је Бањалука, а то значи институције”, истакла је Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Она је поручила да се одсуство сарадње више никада не смије десити, јер је то погубно за Републику Српску и да СНСД жели да на ниво БиХ постави одговорне људе који ће поштовати уставне надлежности Српске.

“Имали смо ситуацију у којој предсједник Републике /Милорад Додик/ у неким кључним моментима за Српску позива све представнике политичких партија. Предсједник СДС-а Вукота Говедарица тражи од предсједника Српске написмено дневни ред, а онда оде код /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића без икаквог дневног реда. Са њим, као чланом Предсједништва БиХ, може да држи састанке, а овдје не може са предсједником Српске”, истакла је Цвијановићева.

Она сматра да је поражавајуће и за осуду то што представници Републике Српске на нивоу БиХ игноришу институције Српске само зато што су опозиција у Српској.  

Превише политике у раду Анкетног одбора

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да Анкетни одбор, формиран с циљем сагладавања чињеница у вези са смрћу Давида Драгичевића, неће уживати довољно подршке, те да је генерална оцјена да је у његов рад убачено превише политике.
Цвијановићева је навела да је Анкетни одбор вођен тако да је био ограничен број оних који су позивани на саслушање, а да се тамо нису нашли многи који тврде да апсолутно знају шта се десило.

“Да су се и они нашли тамо да подастру своје одговоре тек би то онда била заокружена прича. Рађено је на начин који није дорастао, излазило се са разним квалификацијама, а било је сматњи и неслагања и око тога на који начин је прошириван сам Анкетни одбор. Ту има много ствари за које је потребно да парламент да своје мишљење”, рекла је Цвијановићева вечерас за АТВ.

Цвијановићева је поновила ранији став да као човјек не жели да се политички злоупотребљавају личне трагедије, али да је, нажалост, то учињено, што се видјело и кроз рад Анкетног одбора, али и у неким другим стварима.

“Злоупотребљава се и на начин да то постоје или је све вријеме било политичко оруђе у рукама опозиције која покушава сваког живог да доведе у везу са тим догађајем. Они покушавају све нас који имамо неку позицију, а на другој смо политичкој страни, да доведу у везу са тако нечим, што је страшно”, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, то је тешка злоупотреба једне велике трагедије и то само показује “докле је дошла та политичка контаминација”.

“Ако вам дође неко, ко јесте лидер опозиционе партије и каже жНисмо довољно искористили овај случајж, као човјек се најежим. Па ко сте ви људи, шта ви то користите?”, упитала је Цвијановићева.

Она је поручила да треба тражити истину у сваком случају, поготово у оваквим трагедијама.  

Веома значајно изучавање српског језика у дијаспори

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је веома важан пројекат Српске који се односи на успостављање српског језика у оквиру школских система или на други начин у мјестима гдје живи српска дијаспора.
Цвијановићева је истакла да се овим пројектом, односно посредством српског језика, још више учвршћује веза Српске и дијаспоре.

Она је нагласила да је током мандата доста пажње посветила дијаспори, од које су долазили и многи захтјеви за сарадњу, прије свега свештенства Српске православне цркве, али и од удружења која функционишу у САД и Европи.

Цвијановићева је оцијенила да постоји пословна сарадња многих домаћих и иностраних фирми, а уз посредовање Срба и удружења у дијаспори, као и сарадња и одређена помоћ дијаспоре локалним заједницама у Српској.

“Моја су очекивања да то буде институционална веза, да људи знају да овдје припадају, без обзира што живе на другом мјесту, и да све оно што се дешава, превасходно на пољу идентитета, буде једна врло послагана институционална прича”, рекла је Цвијановићева за АТВ.

Она је додала да људи из дијаспоре то веома добро разумију, да желе везу са Републиком Српском и да је увијек у дијаспори била добро примљена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана