Цвијановићева позвала опозицију да одблокира 748 милиона КМ

Срна
Цвијановићева позвала опозицију да одблокира 748 милиона КМ

Бањалука - Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић позвала је данас у Народној скупштини представнике опозиције у Српској који су власт на нивоу БиХ да деблокирају 748 милиона КМ ако брину о грађанима Српске.

„Од тог износа 250 милиона КМ иде директно у буџет, док остало служи за изградњу саобраћајне инфраструктуре, јачање банкарског сектора, подршку запошљавању и многе друге ствари“, рекла је Цвијановићева у расправи о предложеном дневном реду 25. посебне сједнице Народне скупштине.

Она је, одговарајући на примједбе опозиционих посланика, истакла да Свјетска банка у свијету има праксу да од земаља /у којима дјелује/ тражи да у јавном сектору успостави регистар запослених код корисника буџетских средстава.

Цвијановићева је назвала симпатичним тврдње опозиције да ће овај регистар служити као база за изборе, нагласивши да је Свјетска банка помогла да се постигне аранжман у вези са реструктурисањем „Жељезница Српске“.

„Они су обезбиједили повољна средства за јачање банкарског сектора, као и 40 милиона КМ подршке запошљавању у привреди да би били растерећни овдашњи послодавци тиме што би им биле рефундиране одређене обавезе“, навела је Цвијановићева.

Она је оцијенила да опозиција и на данашњем засједању покушава да вријеђа и обезвриједи свакога и све што се ради, али да ће власт урадити оно што је за добробит грађана.

„Мени је фасцинантна ваша потреба да вријеђате грађане Српске, а од њих очекујете да вам укажу повјерење и доведу вас на власт“, поручила је премијер Српске.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић данас је упозорио да је Српска од 2012. године до данас повећала отплату кредита из буџета, те да овај проблем из године у годину расте.

Бореновић је у расправи о предложеном дневном реду 25. посебне сједнице Народне скупштине рекао да је отплата кредита доспјела на ниво 50 одсто изворних прихода.

Он је истакао да је Влада Српске требало да репрограмира задужења на дужи низ година и да остави простор за развојну компоненту буџета, додајући да свака земља треба ефикасно да управља дугом.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић упитао је зашто се важни документи, попут буџета и програма економских реформи усвајају на посебној сједници и по хитном поступку.

Он је рекао да те документе треба усвајати у редовној парламентарној процедури и у демократском политичком амбијенту, те да није добро да се Српска даље задужује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана