Cvijanovićeva, Jerković i Salkić položili zakletvu

Agencije
Cvijanovićeva, Jerković i Salkić položili zakletvu

Banjaluka - Željka Cvijanović, novoizabrani predsjednik Republike Srpske i potpredsjednici Josip Jerković i Ramiz Salkić položili su svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS.

Zakletvu je pročitao predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, koji je čestitao predsjedniku i potpredsjednicima na položenoj zakletvi.

Cvijanovićeva je rekla da je za RS važno da što prije dobije novu vladu, i da će sutra, prvog radnog dana, imenovati mandatara za sastav nove vlade. Dodala je da izbor za predsjednika za nju predstavlja priznanje za sve što je urađeno u proteklo periodu.

Istakla je da će se kao predsjednik RS zalagati za očuvanje kapaciteta i pozicije RS u okviru koji je definisan Dejtonskim sporazumom.

„RS pruža svima u BiH i izvan nje ruku partnerstva i saradnje, ali neće dozvoliti ugrožavanje njene autonomije", rekla je Cvijanovićeva.

Rekla je da su podjele među narodom štetne i da oduzimaju snagu naroda i krnje autoritet institucija, a da je na međunarodnom planu otvorena za saradnju sa svima. Dodala je da je EU jedan od prioriteta, ali da neće dozvoliti da se kroz evropske integracije ugrožava pozicija RS, te da će se zalagati za očuvanje mehanizma koordinacije.

Naglasila je da evropske integracije nikako ne isključuju saradnju sa drugima, istakavši da je Rusija jedan od najvećih investitora u BiH te da se zalaže za očuvanje Dejtonskog sporazuma. Dodala je i da je RS čvrsto opredijeljena za nastavak saradnje s Kinom, te da ima dobar i pozitivan odnos s SAD, pozdravljajući stav Donalda Trampa, predsjednika SAD o nemiješanju u unutrašnje odnose drugih država.

Rekla je da je pitanje NATO-a osjetljivo pitanje, podsjetivši na rezoluciju NS RS, dodavši da će pratiti stav Srbije po ovom pitanju. Naglasila je i da je RS spremna za nastavak saradnje s NATO u okviru postojećih sporazuma.

Istakla je i da je kao predsjednik Vlade s svojim timom učestvovala u mjerama stabilizacije RS na ekonomskom i političkom planu, te da su povećana socijalna davanja, povećane plate u privatnom i javnom sektoru u saradnji sa socijalnim partnerima.

Dodala je i da će sarađivati sa članom Predsjedništva BiH iz RS i drugim organima na jačanju jedinstva naroda u RS, istakavši da su se podjele kroz istoriju pokazale pogubne.

„Iako su neki priželjkivali i nažalost čak i radili na destabilizaciji RS, na ovim izborima građani su jasno poručili da je RS iznad svega i na prvom mjestu", rekla je ona i dodala da ima duboku zahvalnost prema svim koji su ugradili svoje živote i dijelove dijela za RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana