Цвијановићева, Јерковић и Салкић положили заклетву

Агенције
Цвијановићева, Јерковић и Салкић положили заклетву

Бањалука - Жељка Цвијановић, новоизабрани предсједник Републике Српске и потпредсједници Јосип Јерковић и Рамиз Салкић положили су свечану заклетву у Народној скупштини РС.

Заклетву је прочитао предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, који је честитао предсједнику и потпредсједницима на положеној заклетви.

Цвијановићева је рекла да је за РС важно да што прије добије нову владу, и да ће сутра, првог радног дана, именовати мандатара за састав нове владе. Додала је да избор за предсједника за њу представља признање за све што је урађено у протекло периоду.

Истакла је да ће се као предсједник РС залагати за очување капацитета и позиције РС у оквиру који је дефинисан Дејтонским споразумом.

„РС пружа свима у БиХ и изван ње руку партнерства и сарадње, али неће дозволити угрожавање њене аутономије", рекла је Цвијановићева.

Рекла је да су подјеле међу народом штетне и да одузимају снагу народа и крње ауторитет институција, а да је на међународном плану отворена за сарадњу са свима. Додала је да је ЕУ један од приоритета, али да неће дозволити да се кроз европске интеграције угрожава позиција РС, те да ће се залагати за очување механизма координације.

Нагласила је да европске интеграције никако не искључују сарадњу са другима, истакавши да је Русија један од највећих инвеститора у БиХ те да се залаже за очување Дејтонског споразума. Додала је и да је РС чврсто опредијељена за наставак сарадње с Кином, те да има добар и позитиван однос с САД, поздрављајући став Доналда Трампа, предсједника САД о немијешању у унутрашње односе других држава.

Рекла је да је питање НАТО-а осјетљиво питање, подсјетивши на резолуцију НС РС, додавши да ће пратити став Србије по овом питању. Нагласила је и да је РС спремна за наставак сарадње с НАТО у оквиру постојећих споразума.

Истакла је и да је као предсједник Владе с својим тимом учествовала у мјерама стабилизације РС на економском и политичком плану, те да су повећана социјална давања, повећане плате у приватном и јавном сектору у сарадњи са социјалним партнерима.

Додала је и да ће сарађивати са чланом Предсједништва БиХ из РС и другим органима на јачању јединства народа у РС, истакавши да су се подјеле кроз историју показале погубне.

„Иако су неки прижељкивали и нажалост чак и радили на дестабилизацији РС, на овим изборима грађани су јасно поручили да је РС изнад свега и на првом мјесту", рекла је она и додала да има дубоку захвалност према свим који су уградили своје животе и дијелове дијела за РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана