Цвијановић и Беглов у Санкт Петербургу потписали “Мапу пута”

Глас Српске
Цвијановић и Беглов у Санкт Петербургу потписали “Мапу пута”

Санкт Петербург - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић и вршилац дужности губернатора Санкт Петербурга Александар Беглов потписали су “Мапу пута” - активности за реализацију приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске за период 2019-2021. година.

Свечаном потписивању у Санкт Петербургу присуствовали су и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и шеф Представништва Српске у Русији Душко Перовић, те вицегубернатор Санкт Петербурга Олег Марков и предсједник Комитета за спољне послове Јевгениј Григорјев.

“Мапа пута” предвиђа сарадњу у области индустријског развоја и трговине, у оквиру које је планирана сарадња у области фармацеутске индустрије и испоруке фармацеутских производа предузећа из Санкт Петербурга на тржиште Републике Српске, информисање представника Републике Српске о одржавању сајмова у Санкт Петербургу, као и пружање подршке привредним субјектима Санкт Петербурга и Републике Српске у успостављању директних контаката, као и организовању видео-конференција.

Према овом документу, предвиђено је и информисање о искуствима у пословању структурних одјељења “Технопарк Санкт Петербург”, затим информисање трговачких предузећа о понудама за испоруке производа из Републике Српске у случају подношења номенклатуре производа Комитету за развој предузетништва и потрошачког тржишта Санкт Петербурга од Републике Српске, те подршка у организацији представника Управе федералне службе за ветеринарски и фитосанитарни надзор за Санкт Петербург и Лењинградску област у Републику Српску с циљем организације испорука производа Српске на тржиште Санкт Петербурга.

У области медицине и здравства предвиђено је организовање обуке за љекаре из Републике Српске и организовање редовних видео-конференција с циљем приказа и разматрања појединих оперативних захвата.

Што се тиче сарадње у области туризма, “Мапом пута” предвиђена је подршка у организацији и одржавању презентација туристичких програма Републике Српске за представнике туристичке индустрије Санкт Петербурга и организацији студијских и информативних путовања за туристичке оператере и медије Санкт Петербурга у Српску, као и актуелизација поглавља посвећеног Републици Српској на званичном порталу Градског туристичко-информативног бироа Санкт Петербурга.

Када је ријеч о сарадњи у области образовања, овим документом предвиђена је размјена позитивних искустава међу школама уз учешће ученика из Републике Српске у пројекту “паметни распуст”, затим учешће наставног особља и средњошколаца из Републике Српске на прослави краја школске године за средњошколце у Санкт Петербургу “Црвена једра” и учешће представника система образовања Српске на Петербуршком међународном форуму образовања.

Сарадња у области културе подразумијева размјену информација о најзначајнијим међународним манифестацијама у области културе које се одржавају у Санкт Петербургу и у Републици Српској, пружање подршке у организацији манифестација (изложби) у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске посвећених животу и стваралаштву Фјодора Достојевског и Александра Пушкина.

Према овом документу, планирана је и подршка у организацији видео-конференција /теле-мостова/ у Музеју савремене умјетности Републике Српске уз учешће истакнутих умјетника Санкт Петербурга, те организацији учешћа представника Српске на међународним форумима културе који се организују у Санкт Петербургу.

Такође, “Мапом пута” предвиђена су и узвратна гостовања умјетничких удружења Санкт Петербурга и Републике Српске на културним манифестацијама, као и развој сарадње између институција у области библиотечке и музејске дјелатности.

У области физичке културе и спорта планирано је успостављање и одржавање сарадње спортских федерација Санкт Петербурга и Републике Српске у различитим спортовима и размјена спортских делегација.

Када је ријеч о омладинској политици и сарадњи са друштвеним организацијама, “Мапом пута” предвиђена је размјена искустава и подршка у развоју добротворне дјелатности и самоуправе у омладинској политици, подстицај учешћа омладине и специјалиста за рад са омладином на међународним омладинским манифестацијама које се одржавају у Санкт Петербургу и Републици Српској.

Предвиђена је и сарадња у организовању и одржавању комплексних акција и манифестација, као што је учешће Српске у манифестацијама пројекта “Санкт Петербург и словенски свијет”, одржавање Дана Санкт Петербурга у Републици Српској, Дана Републике Српске у Санкт Петербургу, као и организовање сједница заједничке радне групе за развој сарадње између Санкт Петербурга и Републике Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана