Цвијановић: Знам како се брани позиција РС

Глас Српске
Цвијановић: Знам како се брани позиција РС

Бањалука - Кандидат СНСД-а, ДНС-а и СП-а за члана Предсједништва БиХ из РС Жељка Цвијановић изјавила је да зна на који начин ће бранити позицију РС уколико на предстојећим изборима буде изабрана за члана Предсједништва БиХ из РС.

Цвијановићева очекује да ће на предстојећим општим изборима у БиХ бити изабрана на ову функцију.

"Знам како се брани позиција Српске и то сам и до сада знала да радим на свим функцијама које сам обављала", рекла је Цвијановићева синоћ за РТРС.

Она је истакла да се на нивоу БиХ може ријешити много ствари, а да нико никога не угрози.

"Знам на који начин функционише Предсједништво БиХ и тамо ћу ићи чистог образа", поручила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да коалиција наведене три партије функционише веома добро и напоменула да СНСД неће након избора ићи у коалицију са оним политичким партијама које оспоравају Републику Српску.

Цвијановићева је навела да је Република Српска заокружена цјелина у сваком смислу и да је у БиХ неопходно поштивати Дејтонски мировни споразум.

Цвијановић: Залажем се за борбу против криминала и корупције

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је  да се залаже за борбу против криминала и корупције, док се опозиција бави политикантством и предизборном кампањом када говори о тим питањима.

"Нема афера док не буду потврђене. У Републици Српској је усвојена Стратегија за борбу против корупције. Залажем се за системску борбу против тог проблема", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је позвала представнике медија и универзитетске заједнице да се активно укључе у системску борбу против корупције.

"Из опозиционих редова се стално прича о криминалу и корупцији. Опозиција се бави тим питањима, као и питањима задужености Српске, јер не могу да нас нападну када је ријеч о повећању пензија и плата, растерећењу привреде, смањењу парафискалних намета", додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да Влада Српске за пољопривреду издваја четири пута више средстава него што је то радила садашња опозиција када је била на власти.

"Позивам све сегменте у друштву да пријаве надлежним органима случајеве корупције и криминала. За све морамо имати поуздане доказе да би се успјешно борили против тих проблема", закључила је Цвијановићева.

Буџет Српске стабилан  

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је  да је буџет Српске стабилан и да Влада извршава све предвиђене обавезе.

"Плате и пензије редовно исплаћујемо, као и све остале обавезе, а тако ће бити и у наредном периоду", рекла је Цвијановићева.

Она је за РТРС оцијенила да је у периоду након поплава у Српској урађено много.

"Влада Републике Српске је прва у региону системски приступила рјешавању ових проблема. Предузето је низ активности, а усвојен је и сет мјера и закона неопходних за санирање штета од поплава", додала је Цвијановићева.

Премна њеном мишљењу, Фонд солидарности за обнову Републике Српске функционише веома добро.

"Влада Републике Српске водила је кампању да би на вријеме био завршен попис штете настале у поплавама и успостављен јединствени регистар штета. Веома је важно што је и са међународном заједницом рађена процјена штете на подручјима која су страдала у поплавама", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да су у Српској у обезбијеђене платне картице за грађане чија су домаћинства страдала у поплавама и да њихова подјела тече без било каквих проблема.

"Веома је важно што је обезбијеђена транспарентност функционисања Фонда солидарности, а Влада Републике Српске ће да помогне и становништву које је претрпјело штету мању од 5.000 КМ у овим поплавама", навела је Цвијановићева.

Она је поновила да је буџет Српске одвојен од Фонда солидарности, те напоменула да ће све злоупотребе на терену приликом помоћи страдалим подручјима бити санкционисане.

Нови закон о раду не смије бити штетан по раднике  

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да нови закон о раду у Републици Српској не смије бити на штету радника, али и да не смије отежавати пословање послодавцима.

"Када је ријеч о овом питању, проблем се догодио на релацији синдикат – послодавци. Синдикат брани тезу да је потребно примјењивати постојећи Закон о раду, а послодавци се залажу за доношење новог", рекла је Цвијановићева.

Она је за РТРС изјавила да Влада Српске нуди све капацитете да би било сачињено квалитетно законско рјешење.

Према њеним ријечима, новим законом о раду се мора уважити реалност у којој данас живимо.

"Вјерујем да се може доћи до квалитетних рјешења, али предуслов свега тога је квалитетан дијалог синдиката и послодаваца", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана