Цвијановић: Завршићемо санацију свих образовних установа

Срна
Цвијановић: Завршићемо санацију свих образовних установа

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да је у овој школској години у образовне установе у Српској уписано 200 ученика више него у претходном периоду.

"Драго ми је што је, након вишегодишњег проблема са смањењем броја ђака, ове године уписано више ученика у наше школе, које су спремне за почетак школске године", рекла је новинарима Цвијановићева, након посјете Основној школи "Борисав Станковић".

Она је истакла да се у мјестима која су била погођена поплавама успјешно ради на санацији образовних установа.

"И у овој школи је након поплава урађена санација. У наредних неколико дана завршићемо санацију свих образовних установа у Републици Српској, јер је то један од наших приоритета", додала је Цвијановићева.

Она је напоменула да се, захваљујући Влади Српске и међународним донаторима, успјешно ради на санацији школских објеката.

Цвијановићева је честитала почетак школске године, нагласивши да је успјешно уписана и нова генерација првачића у основне школе у Републици Српској.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија рекао је да је Влада Српске учинила све да буду обезбијеђени максимални услови за почетак школске године.

"Имамо одређених проблема у двије школе, у Прњавору и у Основној школи жВук Караџићж у Добоју, гдје се ради према алтернативном програму. У свим осталим основним школама систем нормално функционише", рекао је Мутабџија.

Он је напоменуо да постоји и проблем са одржавањем наставе у четири средње школе у Добоју, али да ће бити ријешен у наредном периоду.

Мутабџија је поновио да је исполитизован случај са бошњачком дјецом која похађају основне школе у Врбањицима код Котор-Вароша и у Коњевић Пољу.

"У школи у Котор-Варошу уписано је 14 нових ученика бошњачке дјеце. Образовни систем Републике Српске мора да се поштује и нема другог рјешења", додао је Мутабџија.

Директор Основне школе "Борисав Станковић" Раде Крецељ рекао је да ову школу похађа 720 ученика, а да је уписано 87 првачића, што је више него ранијих година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана